А на здачу загорніть місто

Поділитися
«Через корупційні афери у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідає у кишенях чиновників. Це 4—7 млрд. дол.»

«Через корупційні афери у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідає у кишенях чиновників. Це 4-7 млрд. дол.», - підкреслив В. Янукович» - повідомляла прес-служба президента України після засідання Національного антикорупційного комітету, яке відбулося 8 червня. Там-таки президент сказав нам ще одну важливу річ: «Ми з вами добре знаємо, що корупція в Україні перетворилася на спосіб існування бюрократичного апарату і є причиною масштабної тінізації економіки. Вона за­грожує безпеці нашої країни».

Не помилюся, коли скажу, що ми з президентом Януковичем також добре знаємо, що в корупції є абсолютно конкретні прізвища, посади і «дахи» (партійні, кланові, сімейні), а носії цих архітектурних елементів державного ладу також наділені плоттю й документами, що засвідчують особу. Ризикну також припустити: якби президент Янукович назвав добре знаних нами з ним атлантів, які утримують ці «дахи» на своїх могутніх плечах, укріплених місцями великими погонами, а до деяких і адресно звернувся з пропозицією явки з повинною і добровільної відставки, - рівень корупції і просто крадіжок відразу б знизився. Навіть без різного поліпшення антикорупційного законодавства.

Хоча не факт. Найсвіжіший приклад: мер Сімферополя Віктор Агєєв, який на камеру, що називається, зізнається в порушенні закону про держзакупівлі, тобто у скоєнні посадового злочину, причому в групі, за попередньою змовою і в особливо великих розмірах. І нікому, здається, окрім преси, це не цікаво.

DT.UA вже писало про особливості «реконструкції» однієї з центральних вулиць Сімферополя - імені Горького, яка ще два місяці тому була розкішно зеленою й найбільш тінистою, з безліччю досить занедбаних споруд межі XIX - XX століть, які потребують реставрації та ремонту. Але на вигляд того, що відбувається на вулиці тепер, можна тільки плакати або матюкатися, що більшість людей і роблять. Одиниці ж, як повелося в Криму після зачистки опозиції на політичному та бізнес-полях під час останніх виборів, виходять на акції протесту, - каштани-гіганти і липи йдуть під знос. Влада каже, що дерева хворі, хоча будь-хто може побачити на зрубі - ці дерева пережили б ще не одного мера; влада пояснює, що коріння руйнує комунікації й тротуари - і садять молоді клени, коренева система яких найсильніша, кажуть фахівці. Вулиця розкопана, форсується ремонт фасадів. З міської скарбниці на всі ці роботи, каже журналістам мер Віктор Агєєв, виділяється п’ять мільйонів гривень. Але тендер не проводився. «Чо­му?» - запитуємо в міського голови, який прийшов молоде деревце особисто у присутності камер посадити. Відповідь приголомшлива: Віктор Миколайович без тіні збентеження описує класичну корупційну схему, яка застосовується для розпилювання бюд­жетних грошей. А саме: п’ять мільйонів бюджетних гривень, для уникнення процедури відкритих торгів, було розбито на дотендерні суми підрядів.

«Тут розбито по триста тисяч, щоб не зволікати час. Проходження тендеру - це близько трьох місяців: оголошення, потім цей весь процес, ми б вийшли до робіт десь на кінець літа. Тому розбили на дотендерні суми на кожного підприємця, кожен будинок», - розповів Віктор Агєєв.

«Явка з повинною» мера Сімферо­поля про пряме порушення частини 2 статті 4 Закону України «Про здійснення державних закупівель», яка гласить: «Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону», сталася 20 червня. Новина й відео розійшлися широко. Жваво цікавлячись, чи на свободі ще мер Сімферополя після щирого зізнання про «розпилювання» п’яти мільйонів, журналісти наступного дня запитали на прес-конференції заступника прокурора АРК Ігоря Шапкіна, чи нема якогось прокурорського реагування.

«Я обов’язково перекажу вашу інформацію відповідному заступникові прокурора», - пообіцяв Ігор Шапкін журналістам.

Десять днів по тому громадськість так нічого й не дізналася. Відповідь на письмовий запит на час публікації ще не надійшла поштою, а в усній формі у прес-службі повідомили, що «прокуратурі Сімферополя доручено провести відповідну перевірку в максимально стислий термін».

Нема поки що й офіційної відповіді на запити з приводу того, хто ж став щасливим власником підрядів по 300 тисяч гривень в одні руки. Хоча можна було й не запитувати: фірмові жилетки на будівельниках і логотипи фірми на техніці, контейнерах та ін. кричать про фірму «Консоль», створену багато років тому нинішнім спікером ВР Криму Володимиром Констан­тиновим і очолювати яку до походу в політику мав честь мер Сімферополя Віктор Агєєв. Але сьогодні спікер Конс­тан­тинов може сміливо казати обдуреним пайовикам, які заплатили гроші й не дочекалися квартир у багатьох містах - Севастополі, Києві, Харкові, Феодосії, що до «Консолі» він стосунку не має. За документами - чиста правда. Ос­новний засновник - «Конст­роп Лімі­тед» на далеких офшорних островах.

Але неможливо не помітити, що з приходом Володимира Константинова на посаду голови ВР Криму справи в «Консолі» йдуть чудово - фірма одне за одним отримує бюджетні замовлення, зриває терміни здачі об’єктів, а замість санкцій отримує «бонуси» у вигляді нових виграних тендерів. Ось недавно, наприклад, майже вдвічі «подорожчала» школа, яку «Консоль» добудовує в Ленінському районі. Хоча будівництво мало завершитися ще до кінця минулого року, грошей - 44 мі­льйонів, судячи з нового тендеру, «Кон­солі» на все не вистачило. Поточ­ного року на цей об’єкт додали ще майже 30 мільйонів.

І це при тому, що по-чесному «Консоль» взагалі могли не допустити до торгів нинішнього року: згідно зі статтею 17 закону про держзакупівлі - як боржника з обов’язкових платежів. За нашою інформацією, на час хвилі тендерів з освоєння коштів субвенції з держбюджету у фірми було 1,5 мільйона заборгованості з плати за землю.

Але особливий інтерес викликала сьогодні навіть не така серійна удачливість компанії, яка лише нинішнього року отримала будівельних підрядів на сотню мільйонів - і це без родинних структур, котрим теж пара-трійка мільйонів держзамовлення вже перепала.

У Єдиному реєстрі судових рішень знайшлося рішення Господарського суду АРК від 10 травня 2011 року, який зобов’язав міськраду Сімферо­поля... заплатити «Консолі» за 16 квартир, пере­даних Сімферополю у 2007- 2008 рр. за так званими договорами участі в розвитку міста, за актуальною на сьогодні ринковою вартістю. Забудовника влаштовувало і повернення квартир, але Житловий кодекс забороняє виганяти людей на вулицю.

Використовуючи інформацію, вик­ладену в рішенні суду, відновимо деталі надприбуткової угоди «Консолі» зі столицею автономії. Надзвичайно важлива деталь - фінал історії випав на момент, коли мером міста став колишній «консолівець» Віктор Агєєв. Кри­зо­вого 2008 року фірма підписала з виконкомом Сімферополя договір, відповідно до якого за 5 гектарів під будівництво житлового комплексу на вулиці Авіаційній забудовник перераховує місту близько мільйона гривень і передає 8% побудованої житлоплощі. Пов­ністю гроші місту мали бути перераховані до завершення будівництва. Жит­лоплощу передали Сімферополю, про що свідчать акти про виконання договору.

І тут - увага! Перший акт про вико­нання договору від березня 2008 складено у грудні 2007-го. Отже, 11 квартир «Консоль» передала за три місяці до взяття на себе таких зобов’язань! Ще прикметніше, що того ж 2007-го, тобто до підписання договору, міськрада проголосувала за виділення цих квартир. Далі житлоплощу передавали в міру готовності - у 2008 і 2010 роках. Загалом же, у різних частинах рішення суду фігурує різна кількість квартир, переданих місту на виконання оскарженого договору, - від 16 до 24.

Однак своїм рішенням суд скасував пункт договору, за яким «Консоль» зобов’язувалася передати житло, а Сімферопольська міськрада тепер зо­бов’язана відшкодувати вартість житла, переданого місту в 2007 і 2008 роках, - 16 квартир загальною площею 1146,7 кв. м. Еквівалент вартості житлоплощі в гривнях значний навіть для кримської столиці, - експерти забудовника нарахували понад 7,5 мільйона. Але, судячи з усього, в мерії це великою втратою не вважають. Предс­тавники відповідача на судове засідання навіть не з’явилися.

Підіб’ємо підсумок угоди. П’ять гектарів під забудову в Сімферополі «Консоль» отримала за мільйон гривень на виплат і без відсотків. Окрім того, як мінімум 16 квартир міськрада викупила оптом за роздрібними ринковими цінами. Але продовження буде, - апетити «Консолі» поверненням вартості 16 квартир не обмежилися. Так, у базi рішень судів вдалося знайти рішення Господарського суду АРК, якими без розгляду залишено позови компанії про повернення або відшкодування вартості квартир, переданих місту за договорами, укладеними 2006-го і навіть 2004-го! Це ще вісім трикімнатних квартир на проспекті Перемоги і вулиці Кечкеметська. Обидва позови було залишено без розгляду, - суд визнав явку позивача обов’язковою, а також просив надати оригінали договорів і приклади судової практики. Пози­вач не з’являвся, внаслідок чого засідання суду переносили кілька разів, а вже в червні позови було залишено без розгляду. Мабуть, «Консоль» чекала набранням чинності рішенням суду щодо 16-ї квартири, щоб цей-таки прик­лад судової практики, тобто прецедент, з’явився.

Без моралі - тільки цифри: в чергу по безкоштовні квартири в Сімфе­рополі вишикувалася 10 671 сім’я, причому 780 із них мають право отримати житло поза чергою.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі