Зовсім недитячі ігри

Поділитися
Травень видався багатим на події, які безпосередньо стосуються енергетичної безпеки України.

Травень видався багатим на події, які безпосередньо стосуються енергетичної безпеки України. Як це часто буває, більшість з них відбувалися вдалині від наших кордонів і не привернули достатньої уваги вітчизняних засобів масової інформації, не кажучи вже про фахові коментарі вітчизняних експертів. Тим часом на початку травня було завершено прокладання першої черги «Північного потоку», 25 травня в Брюсселі відбулася презентація «Південного потоку», а 30 травня Німеччина оголосила про намір закрити всі атомні станції до 2022 року. Спробуємо відповісти на запитання, чи не випадково збіглися в часі всі ці події, зважаючи на роль Німеччини як економічного драйвера ЄС, на якому тримається нині вся єврозона? Почнемо з кінця, тобто з атомної політики Німеччини.

На тлі кризи з атомними станціями в Японії уряд Ангели Меркель прийняв рішення закрити до 2022 року всі атомні станції країни. Як заявив міністр навколишнього середовища ФРН Н.Ретген, на той час країна перейде на альтернативні джерела енергії - вітрову енергію, сонячну і на біопаливо. Нині на території Німеччини розташовано 17 ядерних реакторів. Сім з них (найстаріші побудовані до 1980 року) було відключено відразу після аварії на «Фукусіма-1», ще шість відключать у 2021 році, решту - ще через рік. У зв’язку з цим рішенням на реформу енергосектора Німеччини протягом наступних десяти років необхідно буде витратити не менш як трильйон євро.

Тепер подивимося на «атомну» карту Європи. Німеччина з усіх боків оточена атомними станціями інших країн, включаючи Францію, Бельгію, Нідерланди, Чехію, та й Швеція з Великобританією не так далеко. У випадку аварії на будь-якій з них територія Німеччини вразлива, а, беручи до уваги сумний досвід Чорнобиля, вона має розглядатися вразливою навіть у тому разі, якщо аварія станеться за тисячі кілометрів від Берліна.

Зважаючи на неперевершену німецьку акуратність і високу якість німецької техніки, відмова від власних станцій у той час, коли поруч перебувають аж ніяк не сучасніші енергоблоки інших країн, виглядає щонайменше політичним популізмом.

І такий популізм тим більше надзвичайний, що 2 червня ц.р. про намір побудувати 16(!) ядерних реакторів заявила Саудівська Аравія, де, як відомо, немає проблем ні з нафтою, ні з газом, ні з сонячною енергією. Туреччина починає будувати свою першу атомну електростанцію, але ж практично вся територія Анатолії - сейсмонебезпечна.

Цікаво було б дізнатися, коли в Німеччині востаннє було зафіксовано цунамі? А більш-менш помітний землетрус? Чи уявляють собі впливові німецькі «зелені», що означає «вивести станцію з експлуатації»? Ну ніяк не виходить пасторальна картинка зеленої галявини з вітряком і сонячною «батарейкою».

А от що справді спадає на думку - то це те, що Німеччина має різко збільшити споживання російського природного газу. Загальна частка в 31% у «Північному потоці» двох німецьких компаній - E.ON Ruhrgas і Wintershall (BASF) говорить сама за себе. Що, крім політичних дивідендів, дає цей проект Німеччині? Нічого. 20 млрд. кубометрів газу, які вона одержуватиме, просто перенаправляються на той самий ринок з української газотранспортної системи…

Втім, ніхто не може заборонити суверенній країні викинути трильйон євро на вітер. Наша турбота - власна енергобезпека. А вона безпосередньо залежить від реалізації більш ніж сумнівного проекту «Південний потік». Хоч би що казали в Кремлі і московському Білому домі, це - російський проект, і будь-які стоси марних угод не можуть додати йому статусу «європейського». Читачі російських ЗМІ минулого тижня могли б подумати, що презентація цього проекту в Брюсселі 25 травня за участі єврокомісара з питань енергетики Г.Оттінгера пройшла успішно, і Європа підтримала цей проект. Нічого подібного. Г.Оттінгер прямо і без натяків заявив, що пріоритетом для ЄС є комплекс проектів Південного транспортного коридору, основним стрижнем якого є Nabucco. Це він у своєму виступі назвав Україну «бебі», затисненою між Росією і ЄС, маючи на увазі нашу відносну незахищеність перед свавіллям «Газпрому». Що ж, дитина Україна чи ні, але ігри на нас чекають зовсім недитячі.

Заклик Європи був однозначним: допустіть незалежних виробників газу до труби, усуньте монополію «Газпрому», не перешкоджайте прямим зв’язкам каспійських країн з ЄС і... будуйте собі «Південний потік». Але за умови виконання перших трьох умов «Південний потік» не потрібен, це зрозуміло всім, і «Газпрому» у тому числі.

В усій цій історії є ще один учасник гри, який поки що зберігає мудре мовчання, не втручаючись у діалог Росія-ЄС. Це Туреччина. Офіційні кола Турецької Республіки навіть проігнорували дуже сміливу заяву керівника проекту «Південний потік» Марсела Крамера про те, що трубу буде побудовано і перші поставки газу слід очікувати вже 2015 року, незважаючи на позицію Туреччини. Але не все так просто.

Пан Оттінгер відреагував на це так: «Сьогодні я прийшов сюди послухати і дізнатися щось нове. На мою думку, «Південний потік» виглядає скоріше концепцією, ніж реальним проектом».

У Туреччині це добре розуміють. Тому замість того, щоб змагатися зі стратегічним партнером - Росією, президент Абдуллах Гюль відвідав 30 травня з візитом Ашгабат, де під час переговорів з президентом Туркменистану Гурбангули Бердимухамедовим питання про поставки туркменського газу в Туреччину і для Nabucco було одним з основних. А вже 8 червня в турецькому Кайзері країни - учасниці проекту Nabucco підписали двосторонні договори. Туреччина офіційно підтримала Nabucco.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі