Секонд-хенд як явище постісторії

Поділитися
Я не знаю, куди подіти свій старий ламповий (кольоровий) абсолютно справний телевізор і досить новий музцентр Hyundai, — просто викинути їх шкода...

Я не знаю, куди подіти свій старий ламповий (кольоровий) абсолютно справний телевізор і досить новий музцентр Hyundai, — просто викинути їх шкода. Не кажучи вже про піаніно «Україна», неймовірними зусиллями кваліфікованих вантажників донесене на техповерх моєї дев’ятиповерхівки.

Добре, що VHS-відеомагнітофон зіпсувався, то я його відразу відправив на смітник разом із ящиком відеокасет.

Це в нас такі проблеми. Що ж казати про Захід? Глобальна проблема постісторичного виробництва породила адекватне системне рішення — віддай непотрібне в інші руки. Я не знаю, як система працює там, але навряд чи так, як на нашому радіоринку: телевізор готові прийняти на місці за 20 грн. (я віддаю задарма, тільки приїдьте заберіть).

Професор Кримський зауважував: «Розвиток загальнолюдської макроцивілізації, світової соціальності, глобалізація економіки, комунікацій, людського спілкування, інтелектуалізація техносфери планети і поява всесвітнього інформаційного поля результуються у формуванні людини як планетарного суб’єкта».

Кажучи простіше, в епоху глобалізації світ стає, ні, навіть не великим селом (таке нещастя окреслилося ще на початку минулого століття), а великою, хоча й не завжди дружною сім’єю. Патріархальною сім’єю, де старші вчать молодших (демократії, наприклад), якщо треба — карають потиличниками (наприклад, Югославію та Ірак), не дають небезпечних іграшок (ембарго на постачання зброї, ядерних технологій) тощо.

Ще у великій і ощадливій сім’ї зазвичай доношують речі старших — молодші. У великій світовій сім’ї, яка усвідомила «ліміти практики, межі використання енергії, вичерпність природних ресурсів, небезпеку екологічних катастроф, граничність фінансування науково-технічного прогресу», старші передають речі молодшим. І спасибі їм за це...

Читаючи запевнення професора Кримського про те, що «верхня часова межа міжконтинентальних предметних взаємодій» у ХХ столітті вимірювалася годинами, а в XXI столітті вже хвилинами, я надихаюся сподіванням купити з хвилини на хвилину секондовий Fiat або Ford гривень десь за 500. З числа тих, яких західноєвропейці та американці екологічно злочинно позбуваються, залишаючи на узбіччях своїх доріг.

P.S. Поки стаття готувалася до друку, надії померли — нова влада зробила черговий крок у бік, протилежний історичному розвитку, повідомивши про намір заборонити ввезення секонд-хенду. Ще кілька таких кроків в обраному напрямку, і ми опинимося у феодалізмі. Завтра пан Бродський законодавчо змусить громадян шити одяг на його (вітчизняного виробника) фабриках. Як феодал змушував молотити зерно виключно на його, феодала, млині.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі