«Київміськбуд»: розставляння крапок над «і»

Поділитися
Інтрига навколо детективу «хто поцупив «Київміськбуд» продовжує розвиватися. Зараз оголошено аж двоє зборів акціонерів — чергові і позачергові...

Інтрига навколо детективу «хто поцупив «Київміськбуд» продовжує розвиватися. Зараз оголошено аж двоє зборів акціонерів — чергові і позачергові. Причому позачергові — на два дні раніше від чергових.

Проблема в тому, що власник КМБ, по ідеї, один і той самий — Київська міська громада. Проте заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Попов, який фактично управляє містом, визнав, що за більш як місяць перевірок так і не вдалося достеменно дізнатися, чи продала дружня зграйка товаришів пана Черновецького акції будівельного холдингу.

За словами Олександра Павловича, підтвердження того, що зміна власника акцій холдингу не відбулася, «у нас нема»...

У результаті 20 серпня Попов ініціював проведення 5 жовтня позачергових зборів акціонерів ХК «Київміськбуд». Він уже заявив журналістам, що «ці збори розставлять усі крапки над «i», і ми зрозуміємо, де ми знаходимося... Ми налаштовані захищати інтереси киян, я не виключаю будь-яких дій із нашого боку в рамках закону, котрі відстоять інтереси суспільства».

Мотивуючи необхідність проведення позачергових зборів, місто скромно, але наполегливо нагадує, що за Законом «Про господарські товариства» акціонери, котрі володіють у сукупності більш як 10% голосів, мають право вимагати скликання таких зборів у будь-який час і з будь-якої причини. Порядок денний зборів украй жорсткий — перепризначити пропонується всіх: і правління, і наглядову раду, і ревізійну комісію.

У понеділок, 23 серпня, публіка з інтересом з’ясувала, що тепер уже й «Київміськбуд»... вирішив терміново провести чергові збори акціонерів, які так довго відкладали.

У принципі, з початку боротьби «команди Че» за холдинг збори КМБ стали вкрай захоплюючим, хоча і непублічним видовищем. Із 2007-го «Київміськбуд» провів троє чергових зборів (одні з них у два етапи з розривом більш як місяць) і стільки ж позачергових.

Вивчення порядків денних обох зборів указує на ключові відмінності в позиціях. Так, холдинг запланував «надання згоди і затвердження операцій, договорів і угод, які укладені ХК «Київміськбуд», а також затвердження тимчасового реєстроутримувача акцій у ролі постійного.

Цікаво, що слово «реєстроутримувач» передбачає дуже широке тлумачення. Може йтися як про реєстратора ТОВ «Адрем» (котрого терміново ввели в ролі тимчасового держателя реєстру на початку серпня), так і про номінального власника акцій холдингу — «ТОВ «Фондова спілка «Україна». Втім, обидві компанії контролюються родичами «народного мера».

Пан Попов пропонує «розглянути питання розірвання договору з діючим реєстроутримувачем, а також призначення нового реєстроутримувача і передачі йому ведення реєстру власників акцій підприємства». Тобто діючого реєстратора (читай — домочадців Черновецького) викинуть узагалі.

Дуже цікавою є спроба затвердити на чергових зборах «операції, договори та угоди». Теоретично, саме в цьому формулюванні може бути що завгодно, аж до відчуження майна взагалі та акцій зокрема. Позаяк місто не хоче перевіряти гіпотезу на практиці, то воно вирішило за два дні до чергових зборів показати, хто в лісі хазяїн, перепризначивши ключові постаті.

Цікаво, що проти Черновецького використовують його ж конструкцію — довго вибудовуване всевладдя наглядової ради холдингу. Прибравши на позачергових зборах його людей, наступні чергові збори можна зробити просто нудними.

Хоча для цього позачергові збори мають відбутися. Чи з’явиться в найближчі тижні рішення мудрого райсуду, котре забороняє реєструвати акціонерів на позачергових зборах або взагалі їх проводити, подивимося. У принципі, це залежить від ступеня деморалізації «молодої команди».

Однак Попов має рацію — крапки над «і» збори, безсумнівно, розставлять.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі