Altimo переконала Telenor

Поділитися
Майже трирічне протистояння між партнерами українського мобільного оператора «Київстар» — російським інвестиційним холдингом Altimo і норвезьким телекомунікаційним оператором Telenor — як ніколи близьке до завершення...

Майже трирічне протистояння між партнерами українського мобільного оператора «Київстар» — російським інвестиційним холдингом Altimo і норвезьким телекомунікаційним оператором Telenor — як ніколи близьке до завершення. Представники норвезької компанії заявили, що вона більше не заперечуватиме проти виходу «Вимпелкому» на ринок України.

«Тепер ця історія в минулому», — сказав керівник Telenor Russia Шелль Мортен Йонсен. «Конфлікт вичерпано», — підтвердив віце-президент Telenor Даг Меєргальд. В Altimo вважають це своєю великою перемогою. Не меншою за масштабами, ніж весняне рішення норвежців деконсолідувати прибуток «Київстару» з річної звітності своєї напівдержавної телекомунікаційної компанії (див. «ДТ» №11 від 24 березня ц.р.).

І тоді, і зараз подібні «жертви» Telenor були викликані тими або іншими судовими рішеннями. Деконсолідації фінансових показників «Київ­стару» передувала ціла низка перемог Altimo за позовами в українських судах. Так, у грудні минулого року Господарський суд Києва заборонив компанії Ernst&Young проводити аудит українського оператора. Трохи раніше Краснолуцький міський суд Луганської області виніс рішення, що забороняє керівництву «Київстару» надавати фінансову інформацію своїм аудиторським компаніям, а також акціонерам «Київстару», включаючи Telenor.

Крім того, суд заборонив Telenor і його аудиторам здійснювати будь-які аудиторські процедури стосовно фінансових результатів «Київстару» за 2006 рік за міжнародними стандартами. А в грудні Голосіївський суд столиці України заборонив сторонам конфлікту навколо «Київстару» брати участь у судових розглядах за межами України. Отже, ні Telenor, ні Altimo не мають права брати участь у нью-йоркському арбітражі.

І, як уже писало «ДТ», 22 грудня 2005 року Господарський суд України анулював положення статуту ЗАТ «Київстар», яким регулюється порядок формування правління компанії і призначення її президента, а 25 квітня 2006 року Господарський суд Києва вирішив, що статут «Київстару» не має законної сили, включаючи пункт, який встановлює юрисдикцію міжнародного арбітражу у разі виникнення спорів.

Оскільки до термінів подачі звітності ці рішення скасувати не вдалося б, а їхня наявність може призвести до падіння котирувань цінних паперів, у Telenor вирішили піти на зниження показників усього холдингу, але не брати на себе додаткових ризиків. І хоча рішення про деконсолідацію «Київстару» подавалося як тимчасове, скасовувати його в Осло, схоже, не збираються.

Нинішнє рішення про те, що «Вимпелком» має право виходити на український ринок, також викликане рішеннями судів. Цього разу російських.

Як повідомляло «ДТ» (№22 від 9 червня ц.р.), 5 червня президія Вищого арбітражного суду Росій­ської Федерації підтвердила правомірність рішення зборів акціонерів «Вимпелкому» 14 вересня 2005 року, на якому Altimo (що володіла тоді 42,4% «Вимпелкому») і міноритарні акціонери більшістю голосів схвалили угоду щодо придбання 100% акцій «Українських радіосистем» за 231,3 млн. дол. Тоді норвезька компанія заявила про незаконність купівлі і подала в січні 2006 року відразу три позови до арбітражних судів м. Москви. За першим, предметом якого було визнання угоди з придбання «УРС» недійсною і застосування наслідків її недійсності, Telenor було відмовлено в Арбітражному суді м. Москви. За другим — про визнання недійсним рішення генерального директора «Вимпелкому» про придбання «УРС» — російські суди відмовили Telenor у всіх інстанціях, включаючи Вищий арбітражний суд РФ. За третім позовом — про визнання недійсним рішення зборів акціонерів «Вимпелкому» про схвалення угоди щодо придбання «УРС» — Telenor також було відмовлено в трьох інстанціях.

«В історії виходу «Вимпелкому» з допомогою «УРС» на Україну російський суд поставив крапку. Хоча ми вважаємо, що це було неправильно, змушені з цим змиритися», — сказала з цього приводу «Коммерсанту» директор із зовнішніх зв’язків Telenor Russia Ганна Іванова-Голіцина. «Ми намагалися опротестувати купівлю «УРС» у суді, але всі наші позови було відхилено. Хоча нас це не тішить, тепер ця історія в минулому», — прокоментував рішення своєї компанії Шелль Мортен Йонсен. «Я поважаю рішення судів, у тому числі Вищого арбітражного, тому конфлікт через законність угоди по «УРС» завершено», — заявив член ради директорів «Вимпелкому», старший віце-президент Telenor Фрітьоф Рустен.

Припинення конфлікту навколо «Вимпелкому» виявиться в тому, що Telenor більше не блокуватиме прийняття бюджету оператора. Нагадаємо: представники Telenor у раді директорів «Вимпелкому» у 2005 і 2006 роках двічі блокували затвердження річного бюджету компанії. Причина — небажання «благословляти» інвестиції російської компанії в український бізнес. Щоб не створювати зайвої конкуренції іншому своєму українському активу — «Київстару».

Нині скандинави мають намір підтримати єдиний бюджет, як висловився Ш.Йонсен, виходячи з «економічної логіки». Втім, уже два роки і «Вимпелком», і «Київстар» якось живуть без затвердженого радою директорів бюджету. І демонструють найвищі на ринку темпи зростання фінансових показників...

Аналітики по-різному оцінили перемир’я між Altimo і Telenor, хоча сходяться на думці, що загалом це є перемогою російської компанії. Багато хто з них вважає, що ця подія не надто вплине на розклад сил на ринку. Агентство РБК цитує експерта фінансової компанії «Атон» Надію Голубєву, котра вважає, що оскільки протистояння цих компаній раніше не впливало на стан російського ринку телекомунікацій, що виразилося в позитивних показниках «Вимпелкому», то малоймовірно, що досягнуте перемир’я позначиться на українському ринку. При цьому вона оцінює новину про завершення конфлікту як позитивну для «Вимпелкому», тому що це протистояння негативно позначалося на діяльності цього російського стільникового оператора. «У Telenor було мало шансів домогтися перемоги в судових розглядах», — вважає Н.Голубєва.

Аналітик компанії «Фінам» Владислав Кочетков каже, що заява про перемир’я, зроблена Telenor, цілком логічна, тому що в норвезької компанії не було вибору, і конфлікт треба було «красиво завершити». При цьому він упевнений, що за останній час, у тому числі й завдяки своїй заяві, Telenor удалося поліпшити свій імідж. «Швидше за все, заява Telenor вказує на те, що норвезька компанія погодилася з рішенням суду і не продовжуватиме позову, а також на те, що для компанії краще прийняти ситуацію і продовжувати вести бізнес, а не позиватися», — пишуть у щоденному звіті аналітики UBS.

Нагадаємо: питання про вихід «Вимпелкому» на український ринок є наріжним каменем конфлікту між Altimo і Telenor. Норвезька компанія відмовилася затвердити рішення менеджменту «Вимпелкому» про купівлю мобільного оператора «Українські радіосистеми». Протистояння двох акціонерів «Київстару», яке розгорнулося після цього, експерти пов’язали з інтересами Altimo: російська компанія вирішила вжити заходів із захисту своїх прав великого інвестора (чий пакет акцій недотягує до контрольного, але набагато перевищує блокуючий і вже тим більше — міноритарний).

Не секрет, що протидія Telenor виходу «Вимпелкому» на український ринок зумовлена саме наявністю на ньому оператора, чиї фінансові показники він консолідував у свою звітність. І, природно, боявся, що поява нового потужного конкурента тільки погіршить цифри. Але те, що не влаштовувало структурного інвестора Telenor, цілком влаштувало фінансового інвестора Altimo. Цій компанії не звикати інвестувати в конкуруючі проекти. Наприклад, у Росії їй належать великі пакети акцій у прямих конкурентах — «Вимпелкомі» і «Мегафоні». І нічого, змагання приводить тільки до високих темпів зростання всіх показників цих компаній...

Втім, повернімося до «Київстару». В Україні, як і в Росії, Telenor теж систематично програє суди. У розпачі норвежці намагалися апелювати і до державної влади, і до громадськості. І навіть обвинувачували українську судову систему в незрілості і корумпованості (див. «ДТ» №5 від 10 лютого). Проте ці обвинувачення не знайшли широкої підтримки в Україні: час, коли влада створювала іноземним інвесторам преференції, давно минув.

У результаті Telenor зосередив свої зусилля на Нью-Йоркському арбітражному суді. У якому слід було вирішувати спори між акціонерами в скасованих українськими судами нормах статуту «Київстару». Арбітражний суд Нью-Йорка своїм рішенням від 1 серпня ц.р. зобов’язав Altimo продати свою частку акцій в операторі мобільного зв’язку «Київстар» неафілійованій компанії протягом 120 днів.

Незважаючи на заборону, накладену українськими судами, Telenor звернувся до федерального суду Південного округу м.Нью-Йорк із вимогою заборонити компаніям «Альпрен», «Сторм» та їхнім афілійованим особам перешкоджати арбітражному розгляду, у тому числі ініціювати будь-які судові процеси. На думку «Сторма» (контрольованого Altimo), це обмежує українські компанії в здійсненні їхніх законних прав на території України. Адже «Сторм» як українська компанія змушена вирішувати суперечки в рамках української судової системи і підпорядковуватися рішенням українських судів.

Проте до моменту накладення Голосіївським районним судом заборони на участь в арбітражі компанія «Сторм» змогла донести до арбітражу свою правову позицію стосовно претензій Telenor. Вона полягає в тому, що Telenor не мав права подавати позов до арбітражу, оскільки збори акціонерів і засідання ради директорів «Київстару» мали проводитися відповідно до положень статуту й акціонерної угоди компанії, що були визнані в частині і цілком недійсними за українським правом. А також через уже згадане квітневе за 2005 рік рішення Господарського суду Києва про скасування норми акціонерної угоди про юрисдикцію спорів. Крім того, визнати і виконати рішення арбітражу неможливо, оскільки в арбітражу відсутня юрисдикція для розгляду спору та прийняття рішення, вважають у «Стормі».

Визнавши рішення Вищого арбітражного суду РФ, у Telenor зазначили, що сподіваються на відповідне визнання Altimo арбітражних рішень. Про те, чому їх неможливо виконати на території України, ми вже сказали. Однак у сторін залишається можливість розв’язати свою суперечку і несудовим шляхом. Altimo неодноразово пропонувала різні варіанти виходу з кризи, у тому числі обмін акціями «Київстару» і «Вимпелкому». Або навіть Altimo і Telenor. Проте в Telenor ці ініціативи, як правило, не знаходили підтримки. Норвезька компанія вважала за краще вирішувати питання в суді. І здебільшого програвала. У цьому зв’язку заява Telenor про визнання виходу «Вимпелкому» на український ринок, безсумнівно, вселяє надію, що конфлікт між операторами усе ж таки близький до мирного завершення...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі