ТАБЛО — ОБЛИЧЧЯ СТАДІОНУ

Поділитися
«Ювілейний» — так називається новий стадіон в Сумах, будівництво якого йде повним ходом; вмістить він 30 тис...

«Ювілейний» — так називається новий стадіон в Сумах, будівництво якого йде повним ходом; вмістить він 30 тис. чоловік. Підприємство-забудовник — ВАТ «Спартак», на його ж баланс об’єкт буде передано по завершенні робіт. Акціонери — підприємства області та Сум. Загальна вартість проекту становить понад 50 млн. грн., із яких на сьогодні вкладено й освоєно 40 млн. Бюджетні кошти для будівництва стадіону не залучалися. Будівельно-монтажні роботи виконувало управління капітального будівництва обласної державної адміністрації.

Проект стадіону розроблено інститутом «Сумипроект» під керівництвом головного архітектора Василя Пелеха. Виконано проект відповідно до нормативів ФІФА й УЄФА. На такому стадіоні можна проводити змагання з футболу міжнародного рівня.

А головною прикрасою «Ювілейного» стане кольорове матричне відеотабло на світлодіодах — від компанії «Відеотон» (Угорщина). Фірма-виробник — «MT-visual». Табло, встановлене на сумському стадіоні, — перше і поки що єдине такого типу в Україні.

Янош ШЕЛЕЇ, заступник директора представництва компанії «Відеотон» в Україні:

— Компанія «Відеотон» — це найвідоміша фірма, що виробляла електронне устаткування в колишньому Радянському Союзі. Українське представництво, яке виконує функції торгового дому, було відкрито 1987 року. Фірма «MT-visual» виробляє інформаційні відеотабло для стадіонів. Компанія, яка була попередницею «MT-visual», під час Олімпійських ігор у Москві, забезпечувала своєю продукцією всі стадіони Радянського Союзу.

Якщо під час Олімпіади і навіть пізніше (у Запоріжжі для стадіону «Торпедо») використовувалася техніка на галогенних лампах, то в даний час компанія може запропонувати потенційному замовнику ряд технологій: і ті ж галогенні лампи, і газорозрядні трубки, а також, — що на сьогодні є найбільш сучасним і економічним, — світлодіодну технологію. Вона має низку переваг: споживання електроенергії на порядок менше, аніж у галогенних лампах. Якщо термін придатності останніх становить близько 6 тис. годин, то для світлодіодів — до 40 тис. Невеликі габарити світлодіода впливають і на якість зображення — вона набагато вища.

Розвиток науково-технічного виробництва разом з інвестиціями дав нам можливість вийти на нові ринки. Це не лише східно-європейські держави, а й уся Європа, Азія й Африка. Нашу продукцію зараз представлено в усьому світі, і вона є цілком конкурентоспроможною. Крім того, ми маємо деякі переваги порівняно з іншими аналогічними компаніями, адже вартість наших послуг нижча.

Наша техніка обслуговувала низку спортивних заходів світового рівня, — зокрема, чемпіонат світу з футболу в Італії 1990 року. Техніка для подібних заходів постачається за результатами жорсткого тендеру. Ми стали переможцями і встановили чотири інформаційні табло на стадіони, де проводився чемпіонат.

Наукова група нашої компанії знайомиться з новими розробками провідних виробників джерел кольору. І, тільки-но виникне можливість запропонувати замовнику нову технологію, що влаштовує його і ціною, і якістю, ми неодмінно представимо це на ринку. Передусім це стосується інформаційних табло-дисплеїв на рідких кристалах.

В даний час ми ведемо переговори з низкою клубів — «Шахтарем» із Донецька, «Дніпром» із Дніпропетровська, «Таврією» із Сімферополя, спілкуємося з фахівцями київського «Динамо». Три роки тому НСК «Олімпійський» оголосив тендер на заміну існуючого інформаційного табло на сучасне. Участь у цьому тендері взяли п’ять компаній. «Відеотон» і компанія «Омега» вийшли до фіналу.

Інформаційне табло, встановлене на новому стадіоні в Сумах, — перше повнокольорове відеотабло в Україні. У конкурсі на поставку брали участь кілька компаній. Схвалили наш проект. Ми зробили для сумчан знижку близько 20 відсотків.

Я вважаю, що табло — це обличчя стадіону.

Шандор ВОРТМАН, менеджер з продаж компанії «MT-visual»:

— Як самостійна фірма ми утворилися 1992 року. З компанією «Відеотон» нас пов’язують давні відносини, ми перебуваємо в одному холдингу. Наша фірма надає українському ринку велике значення, оскільки він постійно розвивається.

Ми вже змонтували в Україні два табло. Перше було виконано ще на початку 80-х років нашим юридичним попередником у Дніпропетровську. Це було просте табло, що видавало тільки результат. А на початку 90-х років ми встановили чорно-біле відеотабло в Запоріжжі. Обидва ці табло працюють безвідмовно й донині.

Табло, яке ми встановлюємо тут, виконано за найсучаснішою технологією з використанням кольорових світлодіодів. Воно дозволяє застосовувати одночасно три джерела відеосигнала, виділяючи для кожного певну ділянку. Окрім того, тут можна використовувати анімацію. У табло міститься оптико-волоконний кабель, який забезпечує управління з приміщення операторів, де розташований комп’ютер, на відстань до 500 метрів.

Табло досить просто обслуговувати. На навчання оператора, що управляє відображенням відеоінформації, потрібно не більше одного дня. Другий оператор просто стежить за станом табло. Щільна обшивка робить табло повністю захищеним від погодних умов: ні дощ, ні сніг пошкодити чи вплинути на його роботу не можуть.

Для встановлення табло і введення в дію потрібно 8—10 днів. Конструкція модульна, тому вона легко складається без застосування особливого обладнання. Половина часу, необхідного для встановлення табло, йде власне на складання, а друга — на налагодження й тестування окремих модулів.

Використання таких табло значно підвищує рівень видовищності змагань, концертів і будь-яких заходів, що проходять на стадіоні. Крім того, воно дає можливість сповна подати рекламну інформацію для глядачів.

Петро КОНДРОВ, голова правління ВАТ «Спартак», директор стадіону «Ювілейний»:

— Заслуга в тому, що в Сумах будується новий стадіон «Ювілейний», належить голові обласної адміністрації Володимиру Петровичу Щербаню. Будівництво ведеться з 1999 року на тому ж майданчику, де раніше знаходився старий стадіон. Необхідність такого спортивного комплексу назріла давно — адже чисельність населення міста — понад 300 тисяч чоловік. Безсумнівно, цей стадіон, на якому встановлено перше в Україні кольорове відеотабло на світлодіодах, стане візитною карткою нашого міста.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі