«Газпром» подасть до суду? Чекаємо!!!

Поділитися
Звернення «Газпрому» до стокгольмського арбітражу з позовом до «Нафтогазу» за недобір газу не обіцяє російській монополії нічого хорошого.

Днями озвучені наміри «Нафтогазу України» скоротити майже у півтора разу щорічні обсяги закупівлі газу у російського «Газпрому» (з передбачених контрактом від 19 січня 2009 року загальних 52 млрд. кубометрів і обов’язкових 41,6 млрд. - до
27 млрд.) викликали, звичайно, негативну реакцію російського газового монополіста. Джерело у «Газпромі» заявило, що не виключаються судові розгляди з Україною.

Можливо, початок розгляду «газпромівського» позову до «Нафтогазу України» і справді послугував би початком розривання десятирічного газового контракту купівлі-продажу російського газу від 19 січня 2009 року.

Проте звернення «Газпрому» до стокгольмського арбітражу з позовом до «Нафтогазу» за недобір газу не обіцяє російській монополії нічого хорошого.

Про юридичні наслідки цих намірів DT.UA розповіли президент Укрінюрколегії, заслужений юрист України Данило Курдельчук та юрист-міжнародник, адвокат Юлія Морозова.

../../../system/ckeditor_assets404IMAGE
../../../system/ckeditor_assets404IMAGE
По-перше, стаття 8.2 Контракту купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року (далі - Контракт) передбачає, що всі спори між сторонами (включаючи розбіжності щодо обсягів газу, які має закуповувати та/або оплачувати «Нафтогаз») розглядаються арбітражем згідно з регламентом Арбітражного інституту Торгової палати
м. Стокгольм (далі - Стокгольмський арбітраж).

Водночас згідно з Контрактом перед зверненням до Стокгольмського арбітражу «Газпром» повинен письмово сформулювати свої претензії до «Нафтогазу», запропонувати проведення консультацій і лише через 30 днів, у разі відсутності врегулювання з «Нафтогазом», «Газпром» отримає право подати позов проти «Нафтогазу» (а не проти України як держави).

По-друге, звернення із позовом може мати місце лише після того, як відповідне порушення буде допущено. Лише після завершення 2012 року стане відомо, які конкретні обсяги газу відібрав 2012-го «Нафтогаз» за Контрактом і чи було взагалі порушено зазначений Контракт. Це означає, що підстава для позову проти «Нафтогазу» може виникнути у «Газпрому» не раніше, ніж у 2013 році. Якщо ж претензії «Газпрому» стосуватимуться відбору газу у 2013 році, позов із такими претензіями «Газпром» зможе спрямувати до Стокгольмського арбітражу у 2014 році.

../../../system/ckeditor_assets404IMAGE
../../../system/ckeditor_assets404IMAGE
По-третє, сам по собі факт відбору «Нафтогазом» меншої кількості газу, ніж та, що має бути обов’язково відібрана згідно зі статтею 2.2.5 Контракту, не становить порушення цього Контракту, який передбачає, що недобір газу оплачується грошовими коштами. Отже, порушенням Контракту, яке може дати «Газпрому» підставу звернутися до арбітражу, буде аж ніяк не відбір «Нафтогазом» меншої кількості газу, а нездійснення «Нафтогазом» оплати вартості невідібраного обов’язкового обсягу газу.

У цьому контексті особливу увагу варто звернути на те, що Контракт не передбачає чіткого механізму, згідно з яким «Нафтогаз» повинен оплачувати вартість невідібраного обов’язкового обсягу газу. Так, не передбачено строки для здійснення відповідної оплати; відсутня формула розрахунку вартості газу, невідібраного протягом року (тут необхідно зазначити, що вартість газу визначається поквартально, і обсяги таких поставок є різними). Отже, «Газпрому» доведеться докласти чимало зусиль для доведення порушення з боку «Нафтогазу» положення Контракту, яке не є самовиконуваним і реалізація якого потребує додаткової домовленості між сторонами.

По-четверте, у Стокгольмському арбітражі «Нафтогаз» матиме право подати зустрічний позов, задоволення якого виключатиме позитивне рішення по «Газпромівському» позову. Точне формулювання зустрічного позову залежатиме від юридичної позиції «Газпрому» в арбітражі. Предметом зустрічного позову може бути, наприклад, визнання недійсним Контракту в цілому або в частині статті 2.2.5 (в частині положення про обов’язковий відбір газу). Існують й інші варіанти.

Оскільки відносини за Контрактом регулюються правом Швеції, то може бути застосована стаття 36 Закону Швеції про контракти: «Умова чи положення контракту можуть бути змінені або виключені, якщо така умова або положення є надмірно обтяжливими…» Ця норма може стати в пригоді «Нафтогазу» ще й тому, що стаття 2.2.5 Контракту може розглядатися не як положення take-or-pay, а як надмірно обтяжлива штрафна санкція.

Аргументом на користь «Нафтогазу» буде й те, що кількість газу, яку він купує у «Газпрому», визначається не ним самим, а рішенням уряду (постановою Кабміну про газовий баланс).

По-п’яте, вирішення спору в арбітражі потребуватиме детального з’ясування обставин укладення Контракту. І, можливо, це ще одна вагома причина врешті-решт розірвати січневий контракт 2009-го.

...Усе говорить про те, що «Газпром» все ж не звернеться до Стокгольмського арбітражу. Зокрема тому, що рішення, яке він винесе, може дати «Нафтогазу» додаткові підстави (аргументи) для розірвання невигідного для України газового контракту від 19 січня 2009 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі