Знайдено місце падіння челябінського метеорита - кратер діаметром 6 метрів

15 лютого 16:01

Військові знайшли ймовірне місце падіння Челябінського боліда, а в Європі засікли його слід при входженні в атмосферу.

 

Військовослужбовці танкової бригади виявили ймовірне місце падіння уламків метеорита, що вибухнув у Челябінській області вранці 15 лютого. За попередніми даними, його маса становила близько десяти тонн. Через "космічну атаку було вибито скло в кількох тисячах будинків, сотні людей отримали безпечні для життя травми.

Зі слів військових, у кризі озера Чебаркуль (70 км від Челябінська) утворилася ополонка діаметром 6-8 метрів. На місці вже було проведено попереднє вимірювання рівня радіації. У районі кратера радіаційний фон в нормі.

Місце падіння оточене поліцією, доступ цивільних осіб обмежений. На місці події також працюють екологи і фахівці МНС. Російська академія наук відправляє на озеро метеоритну експедицію, яка приступить до роботи 16 лютого.

- Метеорити, подібні до челябінського, падали і на території України

Як передала прес-служба ГУ МВС у Челябінській області, про це у МНС і поліцію повідомили місцеві рибалки.

За їхніми словами, в небі з'явилася світла крапка, яка швидко збільшувалася в розмірі. Потім пролунав вибух, і в різні сторони полетіли близько семи уламків. Один з них впав біля протилежного від міста берега, здiйнявши вгору стовп води, льоду і пари. Утворилася величезна ополонка, ідеально рівної круглої форми.

Відомості про виявлення уламків біля озера у МНС коментують обережно. "Розмір уламків від 5 мм до 1 см. Те це чи не те - поки нез'ясовано", - сказали представники відомства.

Уламки також продовжують шукати в інших місцях, зокрема, під Златоустом, у селищі Куваши. До пошуків долучилися не тільки рятувальники і науковці, але й десятки мисливців за метеоритами: ціна деяких уламків "прибульців із космосу" на чорному ринку може доходити до 100 доларів за один грам.

Тим часом Російська академія наук, яка терміново взялася за розслідування несподіваної "метеоритної атаки" на Уралі, оперативно поділилася попередніми висновками.

"За нашими оцінками розмір тіла становив кілька метрів, маса близько десяти тонн, енергія кілька кілотонн. Тіло увійшло в атмосферу зі швидкістю 15-20 км/с, зруйнувалося на висотах 30-50 км, рух фрагментів з великою швидкістю викликав потужне світіння і сильну ударну хвилю. Основна частина речовини тіла випарувалася, решта уламків загальмувалися і могли випасти на землю у вигляді метеоритів", - повідомили у РАН.

Eumetsat

Як підрахував голова регіонального відділення Російського географічного товариства, кандидат географічних наук Сергій Захаров, висота вибуху над землею склала близько 60-70 км. Орієнтовна потужність вибуху 1 - 10 кілотонн.

За його спостереженнями, вогненна куля летіла з південного сходу на північний захід. Вибуху, яких всього було три, передував яскравий спалах, орієнтовно з температурою понад 2500 градусів. Перший вибух виявився найбільш сильним.

"Але згідно з вимірюваннями з іншого боку міста, висота може становити і 30 км. У цьому випадку потужність вибуху буде від 0,1 до 1 кілотонни. Кут над рівнем горизонту 40-45 градусів.

Орієнтовно епіцентр вибуху припадає на південь від Челябінська (район Єманжелинськ - Южноуральськ)", - зазначив учений.

Він особливо відзначив, що мав місце не метеоритний дощ, а вибух боліда.

"Болід - велике небесне тіло, по суті, великий метеор, який вибухнув при входженні у нижні, щільні шари атмосфери, обсипавши все, що знаходиться внизу, уламками. Метеоритний дощ практично безпечний, це роздроблені камені, які падають з космосу. Повторю: у нас був вибухнув болід, від гострих уламків якого, на жаль, постраждали люди", - пояснив Захаров.

Чим саме був челябінський болід, ще належить з'ясувати. У Європейському космічному агентстві встигли засікти слід метеорита під час входження в атмосферу. Супутник Meteosat за допомогою приладу SEVIRI зміг сфотографувати його.

На знімку можна розглянути хмари пари, що виникли в атмосфері в результаті падіння метеорита. Геостаціонарний супутник знаходиться істотно західніше за Челябінськ, тому фотографія зроблена збоку.

Раніше астрономи висловлювали думку, що це може бути уламок гігантського астероїда 2012DA14, який увечері наблизиться до Землі на рекордну відстань в 28 тисяч кілометрів. Проте в Європейському космічному агентстві цю версію спростували. !zn

Читайте також:

Метеоритна атака на Уралі: версії вчених і нові відео

Над Уралом вибухнув метеорит: в будинках вибито скло, понад 100 постраждалих

Жириновський оголосив, що метеорит, який впав на Уралі, є секретною американською зброєю