Землетрус в Ірані став найсильнішим за 40 років, рахунок жертв може йти на сотні

16 квiтня 15:56

Фахівці іранського сейсмологічного центру характеризують землетрус як безпрецедентний за останні 40 років. Його відгомони дійшли навіть до Нью-Делі.

 

Землетрус магнітудою 7,8, що сколихнув Іран 16 квітня, став найпотужнішим у країні за останні 40 років. За даними іранських ЗМІ, вже підтверджена загибель 40 осіб. На думку влади, кількість жертв може йти на сотні.

"Це був найбільш потужний землетрус за останні 40 років. Ми вважаємо, що число жертв може йти на сотні", - заявив представник іранського уряду.

Підземні поштовхи відчувалися на всьому регіону Перської затоки і Близького Сходу. Багатоповерхові будівлі захиталися навіть в індійській столиці Нью-Делі, викликавши паніку серед місцевого населення. В Абу-Дабі і в Дубаї людей евакуювали з висотних споруд, у тому числі з хмарочоса Бурдж-Халіфа, який є найвищою будівлею у світі.

У прикордонних пакистанських містах, як повідомляє Al-Jazeera, цитуючи очевидців, "зруйновано тисячі будинків".

В іранській провінції Сістан і Белуджістан, де стався землетрус, перервано електропостачання. Як зазначають місцеві ЗМІ, більшість будівель там побудовані з сирцевої цегли, внаслідок чого слід очікувати серйозних масштабів руйнувань.

За даними Геологічної служби США, епіцентр землетрусу знаходився за 86 км від міста Хаш, адміністративного центру провінції Сістан і Белуджістан, розташованого біля кордону з Пакистаном. Осередок залягав на глибині 15 км. У Хаші проживають близько 56 тис. осіб.

Нагадаємо, Іран розташований в одному із найбільш сейсмонебезпечних районів: через його територію проходить великий геологічний розлом. Одним із найбільш руйнівних для Ірану стихійних лих в XXI столітті став землетрус у Бамі. Це найдавніше місто було повністю зруйновано 26 грудня 2003 року землетрусом магнітудою від 6,3 до 6,6 бала. Загинули близько 26 тисяч людей, понад 30 тисяч отримали поранення. !zn

Читайте також:

Землетрус в Ірані зруйнував 12 сіл, десятки загиблих і сотні постраждалих

Іран відкрив нові уранові копальні і завод по обробці ядерної сировини

Північна Корея провела треті ядерні випробування, викликавши рукотворний землетрус