Заарештовано екс-президента Пакистану Мушаррафа, що втік із суду

19 квiтня 08:30

Пакистанська поліція заарештувала Первеза Мушаррафа, який повернувся у країну для участі у виборах, а напередодні втік із зали суду. Спецоперацію із затримання перетворили на ціле шоу.

 

Поліція Пакистану заарештувала колишнього президента країни Первеза Мушаррафа, що напередодні зник із засідання суду, який видав ордер на його затримання.

Мушарраф був затриманий у власному будинку на околиці Ісламабаду за звинуваченням у державній зраді. Операція з арешту політика була показана в прямому ефірі місцевого телебачення.

Прихильники екс-президента оточили резиденцію, скандуючи гасла на його підтримку.

Десятки поліцейських і спецназівців оточили район і перекрили дорогу, позбавивши можливості вільного пересування журналістів і випадкових перехожих.

Найближчим часом екс-президента знову доставлять до суду, де йому буде висунуто звинувачення у державній зраді. Зараз він перебуває під домашнім арештом.

Адвокати заявили, що оскаржуватимуть арешт підзахисного у Верховному суді. У заяві представника Мушаррафа рішення суду названо "непродуманою і необґрунтованою судовою прудкістю".

Генерал Первез Мушарраф повернувся до Пакистану після чотирьох років добровільного вигнання у кінці березня підтримати очолювану ним партію "Всепакистанська мусульманська ліга" і взяти участь у загальних виборах, які пройдуть 11 травня.

Екс-голова Пакистану, який прийшов до влади у 1999 році в результаті військового перевороту, а в 2008 році покинув пост під тиском опозиції, був звинувачений у січні минулого року в неконституційних діях під час свого президентства. Проти нього висунуто цілий ряд звинувачень, включаючи змову з метою вбивства.

Раніше представники руху "Талібан" пригрозили Мушаррафу замахом, якщо той наважиться повернутися до Пакистану - він вважається непримиренним борцем з релігійними екстремістами.

Оглядачі відзначають, що пакистанські військові поки не втручаються в ситуацію навколо Мушаррафа. Проте у Пакистані мало хто вірить, що військові допустять, щоб їхній колишній головнокомандувач опинився в ув'язненні. !zn