Йорданія і Палестина відмовилися приймати палестинських біженців із Сирії

11 сiчня 16:45

Йорданія і ПА закрили свої кордони для палестинських біженців із Сирії. Єдиний шанс для людей - Ліван.

 

Влада Йорданії і Палестинської автономії відмовилися прийняти палестинських біженців, які виявилися втягнутими у громадянську війну в Сирії.

Як заявив глава ПНА Махмуд Аббас, він змушений був відмовитися від пропозиції Ізраїлю дозволити палестинським біженцям перейти на території Західного берега і сектору Газа.

За його словами, неприйнятною була умова, щоб сирійські палестинці підписали документи про відмову від повернення на територію Ізраїлю.

"Нехай краще вони загинуть у Сирії, ніж позбудуться права на повернення", - заявив Аббас, що знаходиться у Каїрі, в інтерв'ю єгипетським ЗМІ.

Північний сусід Сирії - Йорданія - також відвернулася від палестинських біженців, перекривши їм доступ на свою територію.

Прем'єр-міністр Хашимітського королівства Абдалла Енсур заявив, що йорданський кордон буде закрито для палестинських біженців з Сирії у зв'язку з побоюваннями, що цей прецедент може бути використаний Ізраїлем для депортації палестинців із територій Західного берега.

Таким чином, єдиною країною, яка погодилася приймати палестинських біженців із Сирії, є Ліван.

Нагадаємо, за підрахунками ООН, у даний час палестинськими біженцями є близько 4,7 млн осіб (статус біженця переходить від батьків до дітей).

Частина палестинських арабів залишила Палестину під час арабо-ізраїльської війни 1947-49 років і пізніше під час Шестиденної Війни 1967 року.

Близько 100 тисяч біженців оселилися в Лівані, приблизно 75 тисяч - у Сирії і ще близько 70 тисяч - в Йорданії. Втім, після подій так званого "чорного вересня 1970 року в Йорданії (коли король Хусейн почав придушення палестинських бойових організацій) десятки тисяч палестинців були змушені переселитися у Ліван. !zn

Читайте також:

Сирійські повстанці заявили, що отримали всі необхідні компоненти для створення хімзброї

Палестина отримала в ООН статус держави-спостерігача

Башар Асад звернувся до народу Сирії з планом вирішення конфлікту

Ізраїль продовжив убезпечувати себе парканами - після єгипетського кордону настала черга сирійського