Європі слід готуватися до затяжної боротьби з міжнародним тероризмом - NYT

23 березня 12:53

Для відбиття нових терористичних загроз країнам Європи слід налагодити якомога щільнішу співпрацю між своїми спецслужбами, відзначають західні оглядачі.

 

Європі та всьому світу потрібно готуватися до багаторічної боротьби з новою, особливо жорстокою формою тероризму, посиливши міжнародне співробітництво між спецслужбами та вивівши контртерористичні заходи на новий рівень, зазначає редакція .

Про це йде мова у статті редакційної колонки the New York Times. На поточному рівні це означає розширення контртерористичної операції в Бельгії до більш високого рівня, оскільки на даний момент бельгійські сили безпеки не здатні впоратися з цією загрозою.

"Брюссель добре відомий як фактична столиця Європи, але він також швидко набуває репутації столиці ісламського радикалізму в Європі. У порівнянні з іншими європейськими країнами, Бельгія є найбільшим, у співвідношенні зі своїм населенням, "постачальником" бойовиків в Сирії. Деякі з убивць у здійсненій в листопаді терористичній атакці на Париж були вихідцями з лежачого в околицях Брюсселя Моленбека", - зазначають автори.

Бельгійський контртеррористический апарат, на думку редакції, свідомо слабкий, оскільки федеральні структури країни (особливо – структури безпеки) слабнуть на тлі зростаючого віддалення одне від одного французького і фламандського населення. Для вирішення цієї проблеми Бельгія повинна звернутися за допомогою в реформуванні своїх силових структур до своїх європейських сусідів, а Євросоюз – взяти нарешті під контроль кордони країн-учасників ЄС, без яких усяка контртерористична активність буде безглуздою.

Тим не менше, боротьба з тероризмом, на переконання авторів, не може служити приводом для скорочення громадянських свобод, оскільки це лише послужить цілям терористів, що послаблюють Захід, сіючи в суспільстві страх, паніку та ксенофобію, яка може штовхнути до ісламського радикалізму нове покоління мусульманської молоді.

"Відповіддю на тероризм також має стати нове затвердження базових демократичних цінностей і відмова від демагогії та ксенофобії, які експлуатують суспільні страхи та горе", - резюмують в NYT.

22 березня близько 8 ранку в аеропорту Брюсселя пролунало два вибухи. Незабаром прогримів вибух біля станції метро Мальбек, неподалік від кварталу з установами Євросоюзу.

В результаті терактів загинули 34 людини, близько 150 отримали поранення. Відповідальність за теракти в Брюсселі взяла на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".

Як прогнозують в аналітичному агентстві Stratfor, першою реакцією на трагедію в Брюсселі стане новий раунд дискусії з приводу прикордонного контролю ЄС.