ЄС згоден піти на певні поступки Великобританії, щоб вона не вийшла з союзу – BBC

02 лютого 17:05

Туск назвав попередні домовленості між Брюсселем і Лондоном "хорошою базою для компромісу", але переговори ще будуть тривати.

 

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон вже тривалий час погрожує виходом своєї країни з Євросоюзу, якщо Брюссель не погодиться на реформи. І, схоже, він нарешті зміг добитися певних поступок від ЄС.

Про це повідомляє BBC з посиланням на "чорновик" угоди про зміни в ЄС. Кемерон вимагав замороження пільг для працівників-іммігрантів з інших країн ЄС на чотири роки, якщо Великобританія лишиться в складі союзу.

Крім того, Кемерон хотів, що ЄС відмовився від подальшої інтеграції країн-учасниць і право блокувати виконання нових загальноєвропейських законів на національному рівні. Брюссель зрештою погодився на певні поступки.

У питанні мігрантів ЄС готовий дозволити Лондону не приймати якийсь час біженців. Але не уточнюється, як довго буде тривати ця перерва і коли її дія припиниться.

Щодо пільг і виплат, Великобританія зможе не сплачувати їх чотири роки за умови, якщо інші країни погодяться. Однак вони повинні будуть поступово відновленні, чим довше працівник лишається в країні. При цьому, заробітчани зможуть відправляти гроші своїм дітям за умови, що вартість прожиття у країні походження нижча, ніж у Великобританії. Але Кемерон хотів заблокувати таку можливість повністю і безумовно.

Британський прем'єр також добився поступки щодо подальшої політичної інтеграції Великобританії з ЄС. Але поки не відомо, як саме буде це сформульовано і внесено в угоди союзу. Крім того, Брюссель розширить право Лондона блокувати закони ЄС, але умови щодо його застосування будуть дуже високими.

Також ЄС згоден запровадити механізм оцінки рішень єврозони, які потенційно можуть нашкодити лондонському Сіті. А також полегшити процедуру, яка дозволяє країнам затримувати підозрюваних у тероризмі, навіть якщо загроза з боку таких осіб не підтверджена. Також ЄС згоден почати боротися з фіктивними шлюбами, через які іноземці потрапляють в країни об'єднання.

Тепер Кемерон почне подорожувати Європою, щоб переконати інші країни-учасниці підписати цю компромісну угоду Лондона з Брюсселем щодо змін у ЄС. Завтра він відвідає Польщу і Данію. А підписання угоди очікується 18-19 лютого під час саміту Євросоюзу.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Великобританії хоче провести референдум про членство Великої Британії в ЄС вже у 2016 році. У той же час, опитування демонструють, що за вихід Великої Британії з Євросоюзу виступають лише 36% громадян, 55% вважають, що країна повинна залишатися в складі ЄС.