Японія вшанувала пам'ять жертв землетрусу 2011 року

11 березня 08:27

Рівно два роки тому руйнівні землетруси і цунамі сталися на північно-східному узбережжі Японії. Стихія викликала аварію на АЕС "Фукусіма-1", яка призвела до забруднення великих територій радіоактивними речовинами.

 

Вся Японія о 14:46 за токійським часом вшанувала хвилиною мовчання пам'ять загиблих у результаті стихійних лих, які обрушилися на північний схід країни 11 березня 2011 року і спричинили аварію на АЕС "Фукусіма-1".

Два роки тому стався катастрофічний землетрус магнітудою 9 біля узбережжя префектури Міягі. Він викликав гігантські цунамі, висота хвиль яких місцями перевищувала 40 метрів.

У результаті загинули майже 15,9 тисячі осіб, близько 2,7 тисячі досі вважаються зниклими безвісти. Були зруйновані майже 400 тисяч споруд, знищені цілі населені пункти і міські квартали.

По всій Японії проходять жалобні заходи. Центральні збори в присутності імператора Акіхіто і прем'єр-міністра Сіндзо Абе організовано в будівлі Національного театру в центрі Токіо.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе виступив з відеозверненням в інтернеті у зв'язку з другою річницею масштабного землетрусу.

"Людям у постраждалих районах і далі потрібна допомога. Допомога може бути різною - волонтерська діяльність, грошові пожертвування, туризм, купівля товарів, вироблених в цих районах. Поки не прийде весна у постраждалі райони, не буде цієї весни і в Японії", - заявив прем'єр.

На день раніше - перед річнице аварії - з акціями протесту на вулиці вийшли тисячі демонстрантів, які виступають проти використання ядерної енергетики.

Демонстрантів лякає те, що після того, як до влади в країні прийшов консервативний уряд, був запропонований запуск декількох реакторів, які були законсервовані після аварії на АЕС.

На даний момент на території Японії в робочому стані знаходяться тільки два реактори.

Всі японські атомні електростанції були закриті після потужних землетрусів у березні 2011 року. !zn

Читайте також:

У Японії оприлюднили добірку відео, знятого під ударами Великого землетрусу 2011 року

Японія перегляне відмову від ядерної енергетики

У Японії стався землетрус в районі атомної станції "Фукусіма-1"

У Японії вперше після аварії на "Фукусімі" буде побудована нова АЕС