WikiLeaks опублікували таємні дані розвідки США

08 квiтня 08:26

Серед опублікованих документів телеграми, звіти розвідки, листування конгресу і низка інших документів, розсекречених владою США і викладених у відкритий доступ.

 

У понеділок, 8 квітня, сайт WikiLeaks опублікував 1,7 мільйона документів американської дипломатичної служби та розвідки за 1973-1976 роки. Про це повідомляється на сайті засновника скандального ресурсу Джуліана Ассанжа.

За словами Ассанжа, документи проливають світло "на цілий спектр дій США, що здійснили вплив на світову політику та історію". Багато документів були адресовані або складені особисто Генрі Кіссінджером, який займав пост держсекретаря США з 1973 по 1977 рік.

WikiLeaks назвав цю базу даних Публічною бібліотекою дипломатії США (PlusD). Велика частина документів маркована як "не для поширення" (NODIS, no distribution). Частина документів також спочатку мала статус таємних.

Нагадаємо, гучний скандал навколо WikiLeaks вибухнув після публікації на сайті документів дипломатичної служби США в кінці листопада 2010 року. У грудні того ж року MasterCard, PayPal і Visa припинили приймати користувальницькі пожертвування на користь інтернет порталу, мотивуючи своє рішення залученістю сайту у протизаконну діяльність.

Ассанж з червня минулого року знаходиться на території Великобританії і ховається у посольстві Еквадору. Британський верховний суд ухвалив екстрадувати Ассанжа у Швецію, влада країни звинувачує його у злочинах сексуального характеру. Сам засновник WikiLeaks побоюється, що його передадуть владі США, де йому може загрожувати страта. !zn

Читайте також:

Засновник WikiLeaks вважає Google і Facebook інструментами державного стеження

Ассанж підготував підступний план на випадок закриття WikiLeaks

Ассанж погрожує опублікувати найскандальніші депеші, якщо з ним щось трапиться