Влада Єгипту обговорює ідею здати піраміди в оренду

01 березня 16:01

У міністерстві фінансів Єгипту розраховували отримати від оренди історичних пам'ятників 200 мільярдів доларів протягом п'яти років. Але отримали відмову від міністерства культурних цінностей.

 

Міністерство фінансів Єгипту запропонувало передати в оренду піраміди у Гізі, Сфінкс, храми у Луксорі і Абу-Сімбелі для швидкого відновлення економіки. Про це повідомляє Egypt Independent.

У міністерстві фінансів вважають, що передача в оренду монументів туристичним компаніям могла б принести країні близько 200 мільярдів доларів протягом п'яти років.

Генеральний секретар Вищої ради зі старожитностей Адель Абдель Саттар підтвердив, що в січні 2013 Мінфін направив йому лист якогось Абдалли Мафуза. Він пропонував передати піраміди в оренду. Саттар був незадоволений пропозицією, однак вирішив передати лист у міністерство зі збереження культурних цінностей. Відомство відповіло відмовою.

Моніка Ханна, дослідник-єгиптолог, яку цитує видання, не схвалила задум Мафуза з оренди пам'ятників туроператорами. На її думку, той факт, що його листу був даний хід - "лакмусовий папір, який показав, як далеко може зайти влада Єгипту в спробі виправлення фінансової ситуації в країні".

Раніше повідомлялося, що орендарями пам'ятників можуть стати підприємці з Катару, країни, що підтримала відхід Хосні Мубарака з поста президента Єгипту в 2011 році. Саттар спростував зв'язок Катару з пропозицією.

Як вдалося з'ясувати Egypt Independent, лист від Мафуза було передано в Мінфін релігійним сайтом "Аль-Кітаб аль-Мунір". !zn

Читайте також:

Влада Єгипту заборонить продаж алкоголю в міських районах

Єгипет підвищує податок за прохід суден по Суецькому каналу

Археологи відкрили таємницю смерті останнього великого фараона Єгипту - Рамзеса III