Війна в Україні почалась через старання НАТО "не образити" Росію – Washington Post

20 жовтня 19:06

"Ображена" Заходом Росія отримала місце СРСР в ООН, ядерну зброю і дипломатичні зв'язки.

 

На фоні воєнної агресії Росії проти України "стало модно" припускати, що нічого б не сталося, якби НАТО і Євросоюз не розширювалися на Схід і "не принижували" Росію та її інтереси. Однак криза в Донбасі виникла не через це, а якраз тому, що НАТО надто часто намагався не образити Кремль.

Про це на сторінках The Washington Post пише Енн Еплбаум. Вона пише, що інтеграція в ЄС і НАТО пострадянських країн Балтії і Східної Європи стали найбільшим успіхом Заходу за останні чверть століття.

Кремль ж заявляє, що Альянс нібито обіцяв, що ніколи не буде розширюватися на схід.

"З Росією ніхто ніколи не підписував жодного документу про заборону на розширення НАТО. І жодної домовленості з нею не було порушено", - стверджує журналістка.

Вона пригадує, як Польща подала заявку на членство в Альянсі ще в 1992 році. Але США тоді розкритикували цю ініціативу Варшави і відкинули заявку. Але пострадянські країни продовжувати стукати в двері Заходу вже тоді розуміючи реваншистську природу Кремля.

Еплбаум нагадує, що впродовж всього процесу розширення НАТО на Схід Москву постійно заспокоювали і переконували, що їй нічого не загрожує. В Східній Європі так і не розгорнули військові бази НАТО.

"У відповідь на протест Росії Україні і Грузії в 2008 році відмовили в членстві у Альянсі", - пише журналістка.

Вона зауважує, що інтереси Москви завжди враховували, і ніхто ніколи її не принижував. Зокрема, саме Росія отримала радянську ядерну зброю, місце в ООН і радянські посольства по всьому світові.

"Однак на відміну від інших країн Центральної Європи, Росія ніколи не намагалася змінитися в європейському дусі. Замість цього колишні офіцери КДБ, вірні СРСР, взяли владу до своїх рук разом з організованою злочинністю. Вони доклали зусиль, щоб в країні не сформувалися демократичні інститути. А впродовж останніх 10 років ці клептократи намагаються відновити імперію", - йдеться в статті.

Еплбаум закликає подивитися правді у вічі, а потім, реформувавши ООН і НАТО, почати давати відсіч агресивним амбіціям Кремля. Раніше Енн Еплбаум писала, що саме Обама може увійти в історію, реформувавши НАТО. Нагадаємо, що нещодавно заступник генсека Альянсу порівняв дії Путіна з терором ісламістів. !zn