Венесуела обирає президента і курс на найближчі шість років: соціалізм або капіталізм

14 квiтня 09:16

На вищий державний пост балотуються сім кандидатів, однак основна боротьба розгорнеться між тимчасово виконуючим обов'язки президента Ніколасjv Мадуро і лідером опозиційного Блоку демократичного єдності Енріке Каприлесом.

 

У Венесуелі 14 квітня відбудуться позачергові президентські вибори, необхідність проведення яких виникла після смерті 5 березня Уго Чавеса. Виборчим правом у країні володіють 19 мільйонів осіб. Для них будуть відкриті 13 тисяч виборчих дільниць, обладнаних електронною системою голосування.

Цього разу на вищий державний пост балотуються сім кандидатів, однак основна боротьба розгорнеться між тимчасово виконуючим обов'язки президента Ніколасом Мадуро і лідером опозиційного Блоку демократичного єдності Енріке Капрілесом.

Якщо сконцентрувати суть майбутніх виборів в одній фразі, то вона зводиться до того, що Венесуелі треба вибрати між соціалізмом, що покійний президент Уго Чавес будував протягом останніх 14 років, і капіталізмом, прихильником якої є Енріке Капрілес. Іншими словами, на виборах вирішується доля боліваріанської революції, прапор якої смертельно хворий Чавес передав Ніколасу Мадуро: вирушаючи в грудні минулого року на Кубу, де йому було зроблено чергову операцію, він у прямому телеефірі назвав його своїм наступником і закликав венесуельців голосувати за нього в разі позачергових виборів. Якщо Мадуро виграє, то справу Чавеса буде продовжено, якщо ж більшість голосів отримає Капрілес, то почнеться принципово новий період в сучасній історії Венесуели.

Боротьба за президентське крісло обіцяє бути надзвичайно напруженою. Енріке Капрілес має досвід участі не тільки в губернаторських, але і в президентських виборах: у жовтні минулого року він "схрестив шпаги" з Уго Чавесом і домігся вельми гідного результату, набравши 44% голосів. Цей результат здивував багатьох, враховуючи, що Чавес був безумовним політичним важкоатлетом і за свою довгу кар'єру не програв жодних виборів, тому протистояти йому було надзвичайно складно. Чавес набрав тоді більше 8 млн голосів, а Капрілес - 6,5 млн, і тепер опозиційний кандидат впевнений, що ті, хто підтримав його в 2012 році, знову віддадуть свої голоси за його кандидатуру. Вся його передвиборна кампанія була спрямована на те, щоб перетягнути в свій табір частину прихильників Чавеса, які з тієї або іншої причини не згодні з кандидатурою Мадуро.

У свою чергу Мадуро у всіх виступах в ході виборчої кампанії всіляко підкреслював, що Чавес його духовний батько, тому голосувати за нього - це те ж саме, що голосувати за Чавеса. І, хоча ні в кого у Венесуелі немає сумнівів у тому, що велика частина традиційного електорату Чавеса підтримає Мадуро, всі визнають, що він позбавлений харизми, завдяки якій лідер боліваріанської революції завоював симпатії мільйонів. До того ж Мадуро ніколи не брав участь у виборах: його політична кар'єра пройшла в профспілках, а потім у стінах парламенту і МЗС, яке він довгий час очолював. !zn

Читайте також:

Уго Чавес з'явився своєму наступникові у вигляді птаха і благословив на президентство

Венесуела призначила дату президентських виборів, влада і опозиція вже визначили кандидатів

Опозиція у Венесуелі визначилася з кандидатом на місце Чавеса

Що чекає Венесуели після смерті Чавеса: прогнози експертів