Великі вкладники кіпрських банків можуть втратити до 40% заощаджень

26 березня 13:34

Порятунок економіки острова дається дорогою ціною. Депозити понад 100 тис. євро можуть бути оподатковані безпрецедентним податком.

 

Вкладники кіпрських банків з активами понад 100 тис. євро можуть втратити до 40% коштів на депозитах у результаті кризи. Про це 26 березня повідомив міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс.

Близько 40% банківських депозитів великих власників можуть бути конвертовані в банківські цінні папери. "Точний відсоток ще не визначено, але це буде значна цифра", - зазначив він.

Тим часом це на торкнеться вкладників з активами менше 100 тис. євро, уточнив Сарріс.

Тим часом контроль за рухом капіталу на Кіпрі буде зберігатися протягом декількох тижнів. Ця міра необхідна, щоб запобігти відтоку коштів, сказав він. "Контроль за рухом капіталу необхідний і покликаний не допустити відтоку готівки з Кіпру. На мою думку, мова може йти про декілька тижнів", - уточнив Сарріс.

- Кіпр приніс в жертву другий за величиною банк і уникнув банкрутства

Напередодні єврокомісар з фінансів Мішель Барньє заявив, що Кіпр може лише ненадовго взяти рух капіталу під контроль, після чого вільний рух капіталу слід відновити. Подібні заходи суперечать законам Євросоюзу про вільний рух капіталу, але можуть бути в окремих випадках виправдані необхідністю збереження фінансової стабільності.

Зазначимо також, що напередодні міністри фінансів єврозони затвердили план надання фінансової допомоги Кіпру на умовах реструктуризації банківського сектору. Кіпр отримає перший транш кредиту в розмірі 10 млрд євро на початку травня 2013 року від Європейського стабілізаційного механізму ESM. За підсумками зустрічі глава Єврогрупи Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард повідомила, що вона винесе на раду МВФ пропозицію взяти участь в плані надання фінансової допомоги Кіпру. В той же час Лагард не уточнила обсяг можливих фінансових вливань з боку МВФ.

Схвалений ЄС план реструктуризації банків передбачає створення "гарного банку" і "поганого банку" (в ролі останнього виступить другий за величиною банк країни - Народний банк Кіпру). Заходи включають в себе також переміщення вкладів до 100 тис. євро з Народного банку Кіпру, також відомого як Laiki Bank, Банк Кіпру, який буде виступати в якості "гарного банку". Незастраховані депозити, що перевищують 100 тис. євро, будуть утримані та обкладені значним податком. До Банку Кіпру перейдуть також кошти, отримані як кредит від ЄЦБ, який становить 9 млрд євро.

Відзначимо, що раніше сьогодні Центральний банк Кіпру переніс відкриття всіх банків на 28 березня 2013 року. Раніше повідомлялося, що більшість банків острова відкриються вже сьогодні, крім Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank, які залишаться закритими до 28 березня.

Крім того, раніше сьогодні міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги найбільших банків Кіпру - Cyprus Popular Bank (Народний банк або Laiki) і Bank of Cyprus - до дефолтних рівнів. Fitch знизило довгостроковий і короткостроковий рейтинг Laiki з рівня "В" до "D" (дефолт), Bank of Cyprus - з рівня "В" до "RD" - (обмежений дефолт). !zn

Читайте також:

На Кіпрі тисячі школярів прийшли під стіни парламенту, скандуючи "Смерть Меркель!"

Єврогрупа зробить схему порятунку Кіпру шаблоном для інших країн

Експерти не вірять у вимогу МВФ до України ввести податок на депозити, аналогічний кіпрському

Українські капітали можуть повернутися на батьківщину через проблеми на Кіпрі