Вчені виявили найбільший уламок челябінського метеорита

25 лютого 11:17

На даний момент знайдено більше 100 уламків метеорита, найбільший з яких важить більше кілограма. За оцінками дослідників, основна маса метеоритних зразків ще не знайдена.

 

Російські вчені продовжують пошуки уламків метеорита, який 15 лютого впав на підльоті до Челябінска. Якщо вірити їхнім закордонним колегам, по Південному Уралу розкидало понад півтонни космічної речовини.

Учені Уральського федерального університету, які першими виявили уламки метеорита поблизу озера Чебаркуль, привезли з чергової експедиції найбільший на даний момент шматок породи. "Ми пройшли 50 кілометрів уздовж траєкторії падіння метеорита", - повідомив керівник експедиції Віктор Гроховський. За словами вченого, вага знайденого уламка метеорита - більше кілограма. Всього ж на даний момент знайдено більше 100 уламків.

Також він розповів, що основна маса метеоритних зразків ще не знайдена, вчені ще чекають експедиції, але коли саме буде черговий похід, сказати складно. Чеські колеги уральців згодні: по Челябінській області розкидані, за їхніми підрахунками, сотні кілограмів уламків.

У повідомленні, поширеному Бюро астрономічних телеграм Міжнародного астрономічного союзу, наводиться варіант розрахунку траєкторії боліда, а також передбачається, де саме можна знайти фрагменти космічного тіла. За даними чеських астрономів, болід почав руйнуватися на висоті приблизно 32 кілометри, коли тиск досяг 4 мегапаскалів.

"Маса найбільшого фрагмента, який впав у озеро Чебаркуль, оцінюється у 200-500 кілограмів. Один або два метеорити масою в кілька десятків кілограмів могли впасти в районі села Травники. Один фрагмент масою біля 1 кілограм міг впасти на північний захід від Щапіно. Численні дрібні фрагменти можуть перебувати на широкій смузі приблизно за 5 кілометрів на південь від траєкторії", - йдеться в телеграмі.

Російські фахівці раніше зазначали, що серйозні надії вони покладають не тільки на свої експедиції, але і на свідомість громадян, яким пощастило знайти уламки метеорита. Їх уральцам пропонується не продавати в інтернеті, а передати колекцію РАН. І за це отримати винагороду, а також честь і славу.

Окрім того, фахівці відзначали, що, на відміну від NASA, вони не поспішають з висновками, тому воліють зібрати максимум можливої інформації про події 15 лютого. Тут теж надія на простих людей: всім очевидцям пропонується повідомити про свої спостереження, що допоможе скласти повну картину події. !zn

Читайте також:

У російському МНС зізналися, що очікували метеорит тільки через кілька тисяч років

Учені показали уламки челябінського метеорита