Вчені розібралися з уральським метеоритом: оголошено результати аналізів

14 березня 12:52

Потужність удару метеорита "Челябінськ" не перевищила кілотонни - об'єкт втратив 90% маси, яка у вигляді пилу розсіялася в атмосфері.

 

Метеорит, який вибухнув над Челябінськом, отримає офіційну назву "Челябінськ", повідомив директор Інституту геохімії та аналітичної хімії імені В. Вернадського РАН, академік Ерік Галімов.

Саме під таким найменуванням метеорит потрапить у каталоги Міжнародної метеоритної комісії. Раніше не виключалося, що космічний об'єкт буде називатися "Чебаркуль" - на честь озера, в яке впали його уламки.

Через місяць після падіння метеорита вчені оголосили результати аналізу його походження і оцінили потужність вибуху. За словами Галімова, космічний об'єкт мав "складну біографію".

Спочатку він відколовся від відносно великого астероїда, а декілька мільйонів років тому зіткнувся з якимось іншим тілом, отримавши при цьому певну ступінь тріщинуватості. Саме завдяки цій особливості при падінні "Челябінська" утворився такий потужний спалах.

На думку фахівців, потужність удару, який припав на Челябінськ у момент падіння метеорита, не перевищила кілотонни, хоча сумарна енергія вибуху оцінюється в 500 кілотонн.

Як встановили експерти, до поверхні Землі планети долетіло не більше 10% початкової маси об'єкта (приблизно 10-18 тисяч тонн) - близько тисячі тонн. Інше перетворилося на пил і розсіялося в атмосфері.

Фахівцями було зібрано приблизно три кілограми речовини, ще певна кількість уламків потрапила до рук любителів.

Напередодні місяця з дня падіння метеорита вчені Інституту геології і мінералогії Сибірського відділення Російської академії наук оголосили про результати аналізу його складу.

Головні мінерали - силікати оливин і ортопіроксен. Є в дрібних фрагментах масою від 0,3 до 2,2 грама також сульфіди заліза і нікелю - троіліт, хізлевудит.

Були виявлені у субстанції і самородні метали - камасит і теніт. Крім того, до складу метеорита входять хроміт, клинопіроксен, плагіоклаз, скло високошпатового складу.

Директор астрономічної обсерваторії Іркутського державного університету Сергій Язєв повідомив, що речовину у складі метеорита можна назвати однією із найдавніших в Сонячній системі.

Метеорит складається з пилу, з якого колись формувалися планети, у тому числі Земля, Марс, Меркурій. Ці частинки є давньою речовиною, що дала початок планетам Сонячної системи, пояснив учений.

Нагадаємо, вранці 15 лютого жителі ряду регіонів Уралу спостерігали політ боліда, після чого стався спалах і потужний вибух. Ударна хвиля пошкодила будівлі і вибила безліч шибок у Челябінську, більше тисячі людей постраждали. Частинки метеорита були виявлені в районі озера Чебаркуль. !zn

Читайте також:

Астрономи визначили, звідки у Челябінськ прилетів метеорит

Американці вчаться збивати астероїди з курсу, побоюючись "повторення Челябінська"

У російському МНС зізналися, що чекали на метеорит тільки через кілька тисяч років

NASA оцінило потужність вибуху челябінського боліда: у 30 разів могутніший за Хіросіму