Вчені показали уламки челябінського метеорита

18 лютого 08:34

Основна маса уламків метеорита, що вибухнув на Уралі, на думку пошукової експедиції, залишається на дні озера Чебаркуль.

 

Учені Уральського федерального університету офіційно оголосили про виявлення метеоритної речовини на місці падіння уламків боліда, який вибухнув вранці 15 лютого над Челябінською області Росії.

З лабораторії УрФУ в інтернеті провели трансляцію, показавши знайдені частки небесного тіла: уламки чорного кольору розміром до 1 см. На екрані було видно три монітори комп'ютерів із зображенням метеорита, а також невеликий фрагмент темної речовини.

- Над Уралом вибухнув метеорит, обрушивши на землю "зоряний дощ" і налякавши жителів інопланетним вторгненням. ФОТО і ВІДЕО

На думку керівника експедиції, члена комітету РАН з метеоритів Віктора Гроховського, основна маса метеорита залишається в озері Чебаркуль.

"Якщо знайдені уламки - сліди верхніх шарів метеорита (там є кора плавлення тощо), то, значить, основна маса лежить там, в озері", - сказав Гроховський.

Учений передбачає, що розмір метеорита, що знаходиться в озері, може досягати 50-60 см у діаметрі.

"Те, що ми привезли - це малюсінькі уламочки, всього близько 50-53, всі - міліметрового розміру. Це те, що вдалося зібрати на снігу біля воронки", - розповів він.

За словами Гроховського, район пошуку нових уламків дуже великий. За його прогнозами, уламки метеорита ще будуть знайдені десь, крім озера Чебаркуль.

Нагадаємо, великий метеорит вибухнув над Уралом вранці 15 лютого. Вибуховою хвилею тільки в Челябінську було пошкоджено понад 4 тисяч будинків (в основному - вибиті шибки). Близько 1200 осіб отримали незначні травми - удари і порізи.

NASA оцінило потужність вибуху небесного тіла у 500 кілотонн - у 30 разів могутніше за скинуту на Хіросіму бомбу.

Розмір небесного тіла на вході в атмосферу становив 17 метрів (з минулим оцінками - 15 метрів), маса - 10 тисяч тонн (раніше говорилося про 7 тисяч). !zn

Читайте також:

Жириновський оголосив, що метеорит, який впав на Уралі, є секретною американською зброєю

Над Уралом вибухнув метеорит: в будинках вибито скло, понад 100 постраждалих

МЗС оголосив Жириновського перешкодою українсько-російській дружбі

Астероїд 2012 DA14 пролетів на рекордно близькій відстані з Землею