Вчені: Образ матері Терези створений пресою і не витримує перевірки фактами

04 березня 16:37

Дослідники звертають увагу на сумнівні політичні зв'язки, величезні суми грошей, що проходять через її руки і поганий догляд за хворими і вмираючими у створених матір'ю Терезою 517 місіях у 100 країнах.

 

Психологи з Університету Монреаля Серж Ларівьє і Женевьєв Шенар спільно зі співробітницею Університету Оттави Керол Сенешаль зайнялися дослідженням життя і діяльності загальновизнаного символу доброти і милосердя XX століття, матері Терези, святість якої вони поставили під сумнів.

Про це пишуть у понеділок, 4 березня, зарубіжні ЗМІ і, зокрема, британське видання The Daily Mail з посиланням на статтю в останньому номері журналу Studies in Religion/Sciences religieuses.

Нагадаємо, що уродженка Македонії Агнес Гонджа Бояджіу, католицька черниця, засновниця жіночої чернечого товариства "Сестри Місіонерки Любові", прославилася служінням бідним і хворим. Лауреат Нобелівської премії миру, вона була у 1979 році посмертно зарахована католицькою церквою до лику блаженних, а в 1997 році нагороджена вищою нагородою - Золотою медаллю Конгресу.

Учені проаналізували близько 300 документів, що розповідають про життя знаменитої черниці, і прийшли до висновку, що образ матері Терези створений пресою і не витримує перевірки фактами - як і її зарахування до лику блаженних.

Зокрема, дослідники звертають увагу на сумнівні політичні зв'язки, величезні суми грошей, що проходять через її руки і поганий догляд за хворими і вмираючими у створених матір'ю Терезою 517 місіях у 100 країнах.

Вони підкреслюють, що прославлена черниця дотримувалася досить жорстких і догматичних поглядів, вважаючи, що доля хворих - страждати, а також різко заперечувала проти розлучень, абортів і контрацепції.

Лікарі, які вивчали ці місії, відзначали що там панує бідність, бруд, погана їжа, відсутність знеболювальних препаратів, які не можна було списати на нестачу коштів - мати Тереза отримувала гроші у надлишку зі всього світу.

Також стало відомо, що під час природних катаклізмів в Індії, жертвами яких стали сотні тисяч людей, мати Тереза закликала молитися про постраждалих, проте жодного разу не пожертвувала гроші для допомоги.

У той же час вона підтримувала дружні зв'язки з диктаторським режимом Гаїті і навіть отримала орден Легіону Слави з рук президента Жан-Клод Дювальє і мільйон доларів на додачу. Через підвідомчі їй секретні банківські рахунки проходили величезні суми, призначення яких залишається невідомим.

Доктор Ларівьє також стверджує, що образ "святої" був створений у 1968 році журналістом ВПС Малкольмом Маґґеріджем, який розділяв жорсткі погляди матері Терези щодо заборони абортів, і провів блискучу рекламну кампанію. !zn

Читайте також:

УПЦ МП нагородила Кашпіровського "за працю на славу святої Церкви"

Історичне зречення Папи: Святий Престол проголошений "вакантним"

Папа римський оскаржив канонічну дату народження Ісуса Христа

Головний екзорцист Ватикану прирівняв йогу до сатанізму