Ватикан звинуватили у таємному придбанні нерухомості на гроші Муссоліні

22 сiчня 09:50

Британські журналісти розкопали в архівах Другої Світової війни дані про секретн нерухомість Святого престолу.

 

Британська газета Guardian на підставі вивчення архівів часів Другої світової війни звинуватила Римо-Католицьку церкву у секретному володінні нерухомістю у Великобританії, Франції і Швейцарії, нібито придбаною на гроші фашистського режиму Беніто Муссоліні.

За даними видання, серед іншого Ватикан через низку підставних компаній володіє офісними будівлями на площі Сент Джеймс у Лондоні, придбаними в 2006 році за 15 мільйонів фунтів стерлінгів (23,8 мільйона доларів).

Реальний контроль за цими об'єктами належить швейцарській компанії Profima SA, якою володіє Ватикан і яку в 1940-ві роки підозрювали в "участі в операціях, що суперечать інтересам Союзників".

Здобуті виданням дані говорять про те, що нерухомість купувалася Святим Престолом на гроші, отримані від Муссоліні в обмін на визнання Церквою фашистського режиму в 1929 році.

Як пише Guardian, інвестиції отриманих від фашистів коштів на сьогоднішній день принесли Ватикану близько 500 мільйонів фунтів стерлінгів (792,8 мільйона доларів).

Офіційний представник Ватикану у Лондоні, архієпископ Антоніо Менніні, коментувати висновки газети відмовився.

Нагадаємо, що ву 1922 році Папою Римським став Акілле Ратті - Пій X - який був затятим ворогом комунізму і відкрито підтримував політику Беніто Муссоліні. Пій XI вважав, що з приходом до влади фашистів йому вдасться досягти примирення з італійською державою і домогтися визнання папського суверенітету. У 1929 році він назвав Муссоліні людиною, "посланою провидінням". !zn

Читайте також:

Папа римський оскаржив канонічну дату народження Ісуса Христа

Головний екзорцист Ватикану прирівняв йогу до сатанізму

За співробітниками Ватикану стежитимуть за допомогою мікрочіпів

Оприлюднено секретний план Гітлера щодо захоплення Великобританії