"Валентиновая лихоманка": у світі святкують День закоханих

14 лютого 12:45

Хоча ні православна, ні католицька церква свято не підтримують, серед молоді багатьох країн воно користується великою популярністю.

 

14 лютого у багатьох країнах світу традиційно відзначається День святого Валентина, або свято всіх закоханих. Його невід'ємними атрибутами є квіти, цукерки, іграшки та спеціальні листівки з зізнаннями чи побажаннями кохання - валентинки.

Втім, пам'ять якого саме Валентина вшановують у цей день закохані - досі залишається загадкою.

Згідно з найпопулярнішою версією, Валентин був римським священиком, який таємно вінчав солдатів з їхніми коханими у часи жорстокого правління римського імператора Клавдія II. Через це він був ув'язнений, де познайомився з дочкою одного з наглядачів і закохався в неї. Перед смертю він нібито написав дівчині лист з освідченням у коханні, підписавши його "Твій Валентин", а 14 лютого його стратили.

Однак скептики вважають, що свято було встановлено насильно римським понтифіком Геласієм I 496 року - спеціально, щоб замінити язичницькі Луперкалії - фестиваль еротики і неприборканої тілесної любові.

Католицька церква неодноразово заявляла, що вона не має ніякого стосунку до цього дня, і свято носить суто світський характер. Більше того, в цей день Католицька церква відзначає День святих Кирила і Мефодія - покровителів Європи та просвітителів слов'ян.

Не дуже позитивно ставляться до свята і в православній церкві. Цього року напередодні свята на сайті Української православної церкви Київського патріархату була розміщена стаття "День святого Валентина - розпусне свято в сучасній обгортці", в якій наголошується, що як і Хелловін - ніч перед католицьким святом Всіх святих, під церковним ім'ям люди відзначають язичницьке свято.

І вкрай негативно ставляться до Дня Валентина представники ісламу. В мусульманських країнах свято часто забороняють як таке, що "що забруднює мораль молоді" і "антиісламський день".

Втім, у багатьох куточках світу (особливо в Китаї, Японії та країнах Південно-східної Азії) цей день все одно користується неймовірною популярністю. До нього приурочують різні фестивалі, флешмоби, концерти. Особливо процвітає індустрія подарунків, тому День Валентина також іронічно називають "Днем маркетологів". !zn

Читайте також:

Бельгія проводила зиму карнавалом "вісників весни"

В 2013 році на травневі свята українці будуть відпочивати 10 днів