Валенса закликав збивати військові літаки РФ, що загрожують НАТО

03 липня 11:45

Москва не може собі дозволити військового протистояння з Заходом, занадто дорого, вважає екс-президент Польщі.

 

Екс-президент Польщі Лех Валенса закликає НАТО продемонструвати рішучість агресивній Росії. Зокрема, в інтерв'ю "Радіо Свобода", він виступив за те, щоб стріляти по російських бомбардувальників, якщо ті роблять небезпечні маневри поблизу військ НАТО.

"Якщо б я був командиром корабля, до якого наближаються російські військові літаки, я б їх збив. Не треба вбивати, я б крило відстрелив", - сказав він, коментуючи ситуацію, коли російські Су-24 вчинили провокацію, приблизивись на дуже близьку відстань до американського ракетного есмінцю Donald Cook.

Також, на думку екс-президента Польщі, Москва не витримає військового протистояння з Заходом.

"Ніякого конфлікту. Який конфлікт? Ніхто його не хоче, і росіяни його не хочуть. Росія не може дозволити собі конфлікт, це жахливо дорого", - пояснив Валенса.

Читайте також: Агресія РФ наділила Україну моральним і політичним правом ініціювати новий Гельсінський процес - думка

13 квітня російські винищувачі Су-24 двічі підлетіли на небезпечно близьку відстань до американського ракетного есмінцю USS "Donald Cook". У той час на його борту був польський вертоліт. Американські військові прокоментували, що Су-24 імітували атаку, хоча не мали зброї і не стріляли. Між тим, деякі військові вважають, що так Росія "вирішила відправити послання" Польщі.

У відповідь держсекретар США Джон Керрі висловив рішучий протест главі МЗС РФ Сергію Лаврову у зв'язку з інцидентом в Балтійському морі.