Валенса назвав "фальшивкою" документи про його співпрацю зі спецслужбами

29 лютого 07:29

Екс-президент Польщі стверджує, що бачив документи тільки на знімках в інтернеті.

 

У неділю, 28 лютого, екс-президент Польщі і колишній лідер профспілкового руху "Солідарність" Лех Валенса назвав "фальшивкою" матеріали про його співпрацю зі спецслужбами, які були оприлюднені минулого тижня.

"Судячи з того, що я бачу на папері, вони добре сфальсифікували", - цитує Валенсу агентство dpa.

За його словами, поки він бачив документи тільки на знімках в інтернеті.

"Я думав, що вони мені надішлють їх хоча б із ввічливості", - зазначив екс-президент Польщі.

Він додав, що в матеріалах наведені прізвища, які він вперше чує. Валенса також подякував за підтримку, яку йому вчора висловили учасники антиурядової демонстрації у Варшаві.

Нагадаємо, 18 лютого голова Інституту національної пам'яті Польщі (ІПН) Лукаш Камінський заявив, що недавно знайдені документи свідчать, що Валенса був платним інформатором спецслужб комуністичної Польщі в 1970-76 роках.

Як сказав Камінський, документи, які були вилучені під час обшуку в будинку останнього міністра внутрішніх справ соціалістичної Польщі генерала Чеслава Кіщака, включають і зобов'язання надавати інформацію, що підписана кодовим ім'ям Валенси - Bolek. Серед документів є також звіти та чеки на отримання грошей, підписані Валенсою.

Раніше Валенса визнав, що підписав зобов'язання бути інформатором, але він наполягає на тому, що ніколи їм так і не став. У 2000 році спеціальний суд не виявив жодних доказів співпраці Валенси зі спецслужбами.

Читайте також: Валенса розповів про розпад Росії в разі нападу на Польщу

27 лютого у Варшаві пройшла багатотисячна демонстрація і мітинг на підтримку Валенси.