В ЄС не зрозуміли суті Євразійського союзу, що створюється Росією

27 лютого 17:55

Проект, який далі просувається Москвою на пострадянському просторі, у який російські керівники так хочуть втягнути і Україну, не знаходить розуміння у європейців.

 

Голова Європейської ради Херман Ван Ромпей заявляє, що не можна порівнювати Євразійський проект Росії з Євросоюзом, а також, що йому незрозуміла суть створюваного Москвою Євразійського союзу.

"Євразійський проект - мені не зовсім зрозумілий, що тут мається на увазі. Я знаю, хто в ньому бере участь, але мені не зовсім зрозуміла суть цього проекту", - сказав Ван Ромпей під час дискусії у Вільнюсі в президентському палаці.

zn
zn
Спроба створити Євразійський союз - останній шанс РФ очолити глобалізацію

Ван Ромпей зазначив, що Євразійський союз не можна порівнювати з Європейським союзом (ЄС).

"ЄС - це щось зовсім інше. Він підкріплений договорами, демократично обраним урядами, цінностями, він підкріплений тим, що відбувається поділ економічних інтересів. Це політичний проект, у нас зовсім інший історичний шлях, оскільки ЄС було створено після війни. Не можна порівнювати Євразійський проект з ЄС. У будь-якому випадку ми дуже тісно працюємо з Росією, ми стратегічні партнери, ми заохочуємо до шляху регіонального співробітництва. Ці два проекти історично і по суті своїй - різні проекти", - сказав Ван Ромпей.

Він також зазначив, що не вважає, що ЄС повинен стати федерацією, що нагадує США. "Я вважаю, що національні держави є інтегральною частиною Союзу. Ось чому я не висловлююся за Сполучені штати Європи", - сказав він.

Євразійський митний союз (ЄМС), до якого входять Росія, Білорусія і Казахстан, в останні роки став одним з пріоритетів Москви. Росія хотіла б, щоб до 2015 року він переріс у Євразійський економічний союз.

Деякі експерти називають це викликом проекту ЄС "Східне партнерство", тому що східним сусідам ЄС доводиться обрати один з цих шляхів. !zn

Читайте також:

Путін мріє про Митний союз від Атлантики до Тихого океану

Путіну не терпиться втягнути Україну якщо не в Митний союз, то в Єдиний економічний простір

МЗС вирішив не надавати значення наміру переселити в Сибір 7 млн українців

Клінтон підозрює, що під маркою Митного союзу Росія запускає процес "радянізації"

Бжезинський: Євразійський союз - це ностальгія, яка не має зв'язку з реальністю