В Єрусалимі зійшов благодатний вогонь

04 травня 14:55

Тисячі людей у Велику суботу стали свідками дива сходження благодатного вогню в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

 

Священний вогонь з'явився у вівтарі під час молитви патріарха Єрусалимського Феофіла, як це буває щороку напередодні православного Великодня.

Свідками дива сходження благодатного вогню в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі стали тисячі людей.

Після сходження вогню патріарх передав його вірянам, які запалили від нього зв'язки з 33 свічок - за віком Христа. Паломники вмивали Благодатним вогнем обличчя і голови. Від священного полум'я віряни запалили лампади, щоб донести вогонь до своїх будинків.

Диву сходження вогню передувала складна церемонія: двері вівтаря, або кувуклії - невеликої каплиці, в якій знаходиться Гроб Господній, - опечатали великою восковою печаткою в знак того, що її огляд закінчено, і в ній немає нічого, що дозволило б Єрусалимському патріарху запалити вогонь звичайними засобами.

До цього моменту храм був вщерть заповнений вірянами, як місцевими православними арабами, так і прочанами з різних країн. Великі групи вірян традиційно прибувають у ці дні на Святу Землю з країн пострадянського простору.

Незабаром після опечатування кувуклії в храм вбігла арабська православна молодь, чия присутність є обов'язковою. Молоді люди сиділи на плечах один в одного, просячи Богородицю і Господа, щоб вони дарували благодатний вогонь, і викрикуючи: "Наша віра - славна віра, наша віра - православна".

Незадовго до появи патріарха Феофіла було знято печатку з дверей кувуклії, а в печеру внесли велику лампаду і 33 свічки. Потім патріарх зайшов всередину, і настало очікування дива. Присутні молилися, просячи дарувати вогонь. Молитва тривала доти, поки не сталося диво. !zn

Читайте також:

Українська сім'я витратить на великодній стіл до 1 тис. грн

На Великдень транспорт у Києві працюватиме довше

Центральні телеканали не захотіли, щоб Тимошенко і Яценюк привітали українців з Великоднем