В Японії оприлюднили добірку відео, знятого під ударами Великого землетрусу 2011 року

05 лютого 11:33

Відео пропонує поглянути зсередини на подію, коли багато японців завдяки блискавичній реакції і знанням про те, що потрібно зробити в такій ситуації, рятують собі життя.

 

В Японії вийшли в ефір невідомі раніше аматорські відео землетрусу 11 березня 2011 року - одного з найбільш потужних серед коли-небудь зареєстрованих. На кадрах видно, як пересічних японців застали зненацька підземні поштовхи магнітудою 9, як діти плакали і молилися після удару стихії, як здригається стадіон, а на асфальті з'являються великі тріщини.

Відео пропонує поглянути зсередини на подію, коли багато японці завдяки блискавичній реакції і знанням про те, що потрібно зробити в такій ситуації, рятують собі життя, відзначає The Herald Sun. Наприклад, в одному з фрагментів чоловік ледве забрав ноги з-під облицювання будівлі, що обвалилося.

На інших записах можна бачити, як ходором ходять будинки через сильні поштовхи, як намагалися пробратися в безпечне місце учасники масових засідань і як вони відреагували на нові підземні поштовхи (судячи з графіків, показаних у телепрограмі, таких потужних ударів було три). На багатьох кадрах батьки намагаються прикрити своїх дітей, а поштовхи супроводжуються обвалом шаф і дзвоном скла.

Ще в одному фрагменті відображений торговий центр, в якому через деякий час після трясіння вимикається електрика. У напівтемряві люди починають кричати від кожного значного підземного поштовху.

"Не пропустіть ту частину, де графік сейсмічної активності поєднаний з деякими відеозаписами", - радить користувач сайту Prochan, що виклав запис в Мережу.

Землетрус, що стався 11 березня 2011 року, отримав офіційну назву Великий землетрус Східної Японії. Підземні поштовхи викликали цунамі, висота хвиль доходила до 30-40 метрів. Жертвами трагедії стали близько 16 тисяч осіб, через рік після аварії 3167 осіб вважаються зниклими безвісти, понад 350 тисяч людей позбулися даху.

Майже 380 тисяч будинків були знищені або отримали значні пошкодження. Деякі населені пункти були повністю стерті з лиця землі, без електрики залишилися великі міста, була зруйнована транспортна інфраструктура. Стихія змусила 340 тисяч людей залишити свої будинки.

Землетруси призвели до аварії на АЕС "Фукусіма-1". За оцінками влади, повністю наслідки витоку будуть ліквідовані протягом 30-40 років. В результаті аварії район в радіусі 20 кілометрів від станції став зоною відчуження, були переселені більше 16 млн японців. Прямий матеріальний збиток від природно-техногенної катастрофи влада оцінила в суму, еквівалентну 300 млрд доларів. !zn

Читайте також:

Тропічний буревій на Філіппінах забрав життя понад 500 людей

Кількість жертв землетрусу в Ірані досягла 306 людей

Через землетрус в Італії зупинилися заводи Ferrari, Maserati та Lamborghini