В Росії закривається єдиний музей ГУЛАГу "Пермь-36"

03 березня 03:41

Центр історії політичних репресій більше в Росії не потрібен.

 

Автономна некомерційна організація "Меморіальний центр історії політичних репресій "Пермь-36" заявила про припинення діяльності та початку процедури самоліквідації.

Спроби керівництва музею провести переговори з адміністрацією Пермського краю про збереження "єдиного справжнього музею історії політичних репресій в СРСР" не увінчалися успіхом.

За вказівкою влади, музей в минулому році перереєстрували з державної установи в "автономне державну установу". Не маючи можливості платити за комунальні послуги, навесні минулого року музею відключили воду та електрику.

У серпні 2014 року представники неурядових організацій з Росії і країн Євросоюзу закликали владу Пермського краю врятувати меморіальний комплекс "Пермь-36". Інформація про закриття музею політичних репресій дійшла до президента Росії Володимира Путіна, який "висловив стурбованість" ситуацією з музеєм.

Музей "Пермь-36" був заснований в 1992 році в приміщеннях колишньої радянської колонії. У ньому зібрані експонати, які розповідають про жахи та злочини радянської влади по відношенню до політичних ув'язнених.

Читайте також: Майже 70% росіян вважають, що на Росію можуть напасти

Голова провідної російської громадською організацією у сфері боротьби з корупцією Transparency International Олена Панфілова заявила, що в Росії з'явився "низовий громадський активізм". При цьому, зазначила вона, у владній верхівці Росії все ще відсутня віра у свободу волі людини.