В Ісламабаді стартують переговори про мир в Афганістані

11 сiчня 08:27

Офіційний Кабул ініціював переговорний процес з Пакистаном, США і Китаєм без участі представників угруповання "Талібан".

 

У афганському конфлікті з'явилися перші кроки до встановлення миру. У понеділок, 11 січня, високопоставлені особи Афганістану, Пакистану, США і Китаю ініціюють переговорний процес. Лідери чотирьох країн проведуть зустріч в пакистанському Ісламабаді, щоб закласти основу для прямих переговорів між Кабулом і талібами. У той же час переговори продовжаться без участі самих представників угруповання "Талібан".

Очікується також участь у переговорах представників МЗС Афганістану і Пакистану. Не виключена і участь спецпредставника США в Афганістані Річарда Олсона або американського посла.

Як повідомила афганська сторона, на зустрічі буде обговорюватися механізм мирних переговорів, а Пакистан представить список бойовиків-талібів, які готові вести переговори з Кабулом про припинення п'ятнадцятирічної війни.

Представник афганського прем'єр-міністра Абдулли Абдулли Джавед Фейсал повідомив, що Пакистан також погодився припинити фінансову підтримку талібів, що базуються в пакистанських містах.

Угода, як додав представник, містити пункт про "двостороннє співробітництво зі знищення тероризму".

Раніше Кабул звинуватив Ісламабад в тривалій і таємній підтримці талібів у збройних діях в Афганістані.

"Це буде можливість для нашого подальшого співробітництва з Афганістаном, Пакистаном і Китаєм у підтримці афганців, їх особистого примирення, те про що ми весь час говорили, ми хочемо побачити", - сказав прес-секретар Держдепартаменту США Джон Кірбі.

Переговори продовжаться на тлі, здійснюваних талібами актів насильства в Афганістані цієї зими, зокрема з вибухами в столиці країни, атаками на іноземні консульства, погрозами бойовиків захопити стратегічну південну провінцію тощо. Аналітики кажуть, що таліби намагаються посилити свій вплив на переговори з точки зору участі міжнародного співтовариства у відродженні мирних переговорів.

Переговори з "Талібаном" почалися в липні 2015 року. Однак вони не були продовжені. Причиною цього було названо те, що, після заяви про смерть багаторічного лідера талібів Мулли Омара, в організації почалася боротьба за владу. Також на паузу в переговорах вплинуло і охолодження відносин між Афганістаном і Пакистаном.

"Талібан" - ісламістський рух, що зародився під час війни з СРСР в 1980-х і оформився в пуштунскій частині Афганістану на початку 1990-х років. До 1997 року взяв під контроль всю територію країни, за винятком районів Панджшера, контрольованих таджиками Північного альянсу, які підтримували офіційний уряд у вигнанні.

Таліби де-факто правили Афганістаном до 2001 року, поки США не почали проти них операцію "Непохитна свобода". Рада Безпеки ООН у 2003 році визнала рух "Талібан" терористичною організацією, як і "Аль-Каїду".