В Іраку авіаударом ліквідований один з лідерів ІДІЛ

22 серпня 00:29

Мутаз мав великий вплив у питаннях фінансів і логістики ІДІЛ, тому його смерть може вплинути на операції угруповання.

 

В Іраку вбили одного з лідерів угруповання "Ісламська держава" Хаджі Мутаза. Він був убитий авіаударом американського безпілотника, коли їхав у машині неподалік від міста Мосул. Про це повідомив у п'ятницю, 21 серпня, телеканал CNN.

Авіаудар був нанесений на підставі отриманих американцями розвідданих.

Білий дім підтвердив загибель ватажка ІГ. "Фадхіл Ахмад аль-Хайялі, також відомий як Хаджі Мутаз, був убитий ударом американського безпілотника 18 серпня, коли їхав разом з співробітником ЗМІ ІДІЛ, відомим як Абу Абдулла", - йдеться в повідомленні.

Його смерть погано відіб'ється на операціях ІДІЛ, враховуючи його вплив у питаннях фінансів і логістики, наголошується в документі.

Мутаз очолював операцію ІДІЛ в Іраку і був ключовим військовим стратегом угруповання. Він також мав великий вплив в управлінні фінансами.

Читайте також: США часто наносять авіаудари за допомогою дронов "навмання" – Digital Journal

13 червня уряд Іраку офіційно оголосило про початок масштабної військової операції з повернення контролю над західною провінцією Анбар, яка на даний момент знаходиться під владою бойовиків ІДІЛ. В даній провінції розташовані такі великі міста, як Рамаді і Фаллуджа.

У травні Пентагон звинуватив армію Іраку в небажанні воювати проти ІДІЛ. Глава Пентагону Ештон Картер заявив , що США можуть допомогти багатьом армії Іраку, але нездатні наділити їх бажанням воювати.

Раніше в Пентагоні заявили, що на розгром терористичної угруповання ІДІЛ піде до 10 років. Також у Пентагоні зазначили, що ісламісти змінили свою тактику з метою скоротити втрати від авіаударів коаліції. Американський президент Барак Обама заявляв, що Вашингтон не має закінченої стратегії зі звільнення Іраку від терористичного угруповання ІДІЛ.