В американському агентстві USAID розгорівся скандал

25 сiчня 08:38

Мін'юст США почав розслідування справи про корупцію в урядовій Агенції з міжнародного розвитку, яка працює, в тому числі, з Україною.

 

В американській урядовій Агенції з міжнародного розвитку (USAID), що входить у структуру держдепартаменту США, розгорівся скандал.

Як повідомили 24 січня американські інформаційні агентства, кримінальне розслідування з цього приводу вже веде Міністерство юстиції США.

Підозри у скоєнні протиправних дій впали, насамперед, на юрисконсульта USAID Лайзу Гомер. Є підстави вважати, що вона домоглася передачі на позаконкурсній основі вигідного підряду USAID на суму приблизно від 123 тис. до 155 тис. доларів колишньому фінансовому директорові цього відомства Девіду Остермейеру.

Крім того, виявилося, що заступник голови USAID Дональд Стайнберг намагався втрутитися в хід службового розслідування з цього приводу, влаштованого апаратом генерального інспектора. При цьому втручання, передбачається, фактично було санкціоновано керівником організації Радживом Шахом.

Стайнберг стверджував, що співробітникам апарату генерального інспектора USAID не слід було починати цього розслідування і тим більше підключати до справи міністерство юстиції.

Контракт, укладений USAID з Остермейером, був розірваний. Крім того, Гомер прибрали з посади юрисконсульта, і вона, як пізніше з'ясувалося, подала у відставку з 9 лютого.

Голова комітету з нагляду Конгресу США республіканець Даррелл Ісса направив главі USAID Радживу Шахові лист з вимогою до кінця розібратися в тому, що сталося.

Як зазначив Ісса, очевидне "втручання керівника USAID і його заступника у розслідування з приводу корупції, що зачіпає інших посадовців відомства". Це "обурливо і викликає тривогу", підкреслив законодавець.

Агентство США з міжнародного розвитку - незалежне агентство федерального уряду США, що відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам.

Акт про його створення був підписаний президентом США Джоном Кеннеді в листопаді 1961 року.

Основні напрямки роботи USAID включають в себе підтримку торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров'я, термінову гуманітарну допомогу, сприяння у запобіганні конфліктам і підтримку демократії у більш ніж 100 країнах світу, в тому числі і в Україні.

В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як економічний розвиток, демократія і управління, охорона здоров'я і соціальний сектор.

Починаючи з 1992 року, USAID надав Україні технічну і гуманітарну допомогу на загальну суму 1,7 млрд доларів. !zn

Читайте також:

Американські сенатори підтримали кандидатуру Керрі на посаду держсекретаря США

Сенат США прийняв резолюцію щодо України з вимогою звільнити Тимошенко

Дефолт загрожує США вже в середині лютого

США зробили перший крок до посилення контролю над зброєю