Унікальний льодовик в Аргентині обвалився на очах у туристів

12 лютого 16:10

"Епічний обвал" крижаної дамби - частини знаменитого льодовика Періто-Морено - вдалось зафіксувати на відео.

 

Фотографу-любителю Крістіану Гроссо під час туристичної поїздки у Патагонію вдалося відобразити обвалення частини одного з найбільших льодовиків Аргентини - Періто-Морено.

Кадри обвалення крижаного моста, що з величезним сплеском падає у воду, потрапили в інтернет завдяки вченому NASA Джиму Фостеру, який розмістив знімок Гроссо на ресурсі Earth Science Picture Of The Day.

Цей льодовик унікальний тим, що він розташований між озером Аргентино і його відгалуженням Брасо Ріко і утворює своєрідну природну дамбу між частинами водойми.

"У більшості льодовиків не буває такої траєкторії. Такі мости і тунелі, принаймні, у такому масштабі, зустрічаються вкрай рідко", - зазначив Фостер.

Сам обвал стався 19 січня 2013 року. Втім, на думку вчених, цього разу глобальне потепління не винне в події - це відбувається досить регулярно. Вперше льодовик прорвало ще в 1917 році, змивши при цьому стародавній ліс чилійського мирта. Передостанній прорив стався 8-9 липня 2008 року. А в березні 2012-го через тиск води утворився великий розрив в кризі, який і став причиною остаточного обвалу.

Льодовик Періто-Морено, розташований в національному парку Лос-Гласіарес, має площу 250 квадратних кілометрів, і є одним з 48 льодовиків, що живляться південною частиною Патагонського льодовика, розташованого в Андах на кордоні Аргентини і Чилі. Це льодове плато - третій за величиною запас прісної води у світі. !zn

Читайте також:

Супутник NASA відобразив "темний бік" Землі

Від Гренландії відколовся айсберг площею 100 кв км

Арктика втратила рекордну кількість снігу і льоду за останній рік

Танення полярної криги призвело до підвищення рівня світового океану на 1,1 см