Український миротворчий контингент залишає Кот-Д'івуар

19 сiчня 04:43

Українські миротворці в Кот-Д'івуарі перебазуються до Ліберії.

 

У лютому українська авіаційна група чисельністю близько 30 осіб, яка має на озброєнні 3 вертольоти Мі-24 і входить до складу 56 окремого вертолітного загону місії ООН у Ліберії, покине Кот-Д'івуар, повідомив помічник командира 56 ОВЗ по зв'язках зі ЗМІ капітан Павло Ковальчук.

Український миротворчий контингент у Кот-Д'івуарі перебазуються до основного табору 56 ОВЗ, який знаходиться біля міжнародного аеропорту Робертс у Ліберії.

Виведення українських миротворців пов'язане з істотним скороченням місії ООН у Кот-Д'івуарі. Військовий контингент, який зараз становить майже 5500 осіб, вже в березні має скоротиться до 4000.

"Зараз ведеться робота по передислокації техніки та майна підрозділу до нас, у Ліберію. Вже розроблений план виведення авіаційної групи. Також тут в базовому таборі ми готуємося до розміщення наших колег", - сказав командир 56 ОВЗ полковник Павло Комишев.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року в Кот-Д'івуарі відбулися вибори президента, які міжнародна спільнота оцінила як успішні. Також, згідно з даними ООН, економічні показники демонструють зростання, а місцеві влади висловили готовність взяти на себе всі функції з безпеки.

Проте, як повідомила спеціальний представник генерального секретаря в Кот-Д'івуарі Аішат Міндауду в деяких районах на кордоні з Ліберією і Малі тривають терористичні напади, грабежі та збройні сутички. Хоча в цілому, ситуація в країні залишається стабільною.

У листопаді 2015 року США, Великобританія, Франція і ООН обговорювали можливість відправки в Бурунді міжнародного миротворчого контингенту, якщо в цій африканській країні криза переросте в етнічний конфлікт.

Протести в Бурунді почалися після рішення президента Нкурунзізи взяти владу в третій раз поспіль, що суперечить конституції країни і викликало невдоволення громадян. При цьому представники президента назвали переворот "жартом".

Бурунді - невелика республіка на березі одного з Великих Африканських озер, Танганьїки. Країна з населенням близько 9 мільйонів чоловік - одна з найбідніших а Африці і в світі. Половину експортних доходів Бурунді дає кава, ще близько 10% - чай, хоча в обох сегментах країна займає лише крихітну частку світового ринку.