Українці стали майже ідеальними іммігрантами для Польщі - Rzeczpospolita

19 квiтня 13:55

Польський експерт пише, що в Європі починається боротьба за так званих "хороших іммігрантів", які необхідні для економічного зростання країн.

 

Жереб кинуто. 12 червня ЄС скасовує візовий режим для громадян України, яким зможуть скористатися, щоправда, лише ті, в кого є біометричний паспорт. Втім, це лише початок європейської боротьби за працівників з України.

Про це на сторінках Rzeczpospolita пише стратегічний директор Warsaw Enterprise Institute Анджей Талага, зауважуючи, що Варшаві варто максимально полегшити процес отримання дозволу на легальне проживання чи польського громадянства для українців. Тому що Польщі необхідні працівники з сусідньої країни для подальшого економічного зростання.

"Демографічна криза в Польщі лишається серйозним фактом. При народжуваності на рівні 1,3% у нас немає шансу на взаємозаміну поколь, а це негативно відіб'ється на можливостях розвитку, ефективності пенсійної системи і на безпеці країни. Тим більше, що Польща відстає в процесі роботизації і автоматизації, який дозволяє розвиненим економікам утриматися і навіть збільшити продуктивність при скороченні робочої сили", - йдеться в статті.

Талага нагадує про нещодавно запроваджену програму дежравної допомоги у вихованні дітей "Родина 500+". Але, на його думку, попри всі вигоди від неї, не варто чекати підвищення рівня народжуваності в Польщі. Адже жодній країні в Європі ще не вдалося адміністративними програмами заохотити населення завести дітей. Репатріація нащадків поляків з Росії чи Казахстану теж не заповнить діри. Адже таких іммігрантів замало, а сама програма репатріації дуже млява. Тому, на думку експерта, Польщі варто прийняти іноземців.

Автор нагадує, що демографічний дефіцит в історії Європи був досить частою проблемою. Її вирішували в основному двома способами: або захоплювали цілі народи силою, або економічно заохочували оселятися в країні добровільно. Сьогодні, звісно ж, доступний лише другий варіант. І тому країни Європи змагаються між собою за так званого "хорошого іммігранта". Це люди, які приїжджають в іншу країну працювати, заробляти і платити податки, тим самим роблячи свій внесок у ВВП. Такі іммігранти не стають тягарем для країн, які їх прийняли.

"Походження іммігрантів в такому контексті має фундаментальне значення. В Польщі не знайдеш українця, який отримує допомогу від держави в той час, як у Швейцарії 90% іммігрантів - це африканці, які живуть на державних виплатах. Їхні діти чи внуки можуть стати платниками податків, але вони самі лишаються дорогим тягарем, якого тяжко позбутися і при цьому не порушити права людини, якими керуються країни Європи", - пише польський експерт, додаючи, що на такому тлі українці в Польщі мають привабливий вигляд.

Вони здебільшого працюють легально, статистика поліції вказує, що рівень злочинності серед них не перевищує середнього по Польщі. Найважливіше те, що суспільство здебільшого готове прийняти українців.

"З дослідження компанії Maison & Partners, виконаного на замовлення Спілки підприємців і працедавців Польщі, випливає, що до іммігрантів з України ставляться краще, ніж навіть до чехів, американців і французів, не кажучи про вихідців з країн Близького Сходу і Африки. Позитивно на українців як на можливих нових поляків дивляться 26% опитаних, на американців - 18%, африканців - 7%, сирійців - 5%, іракців - 2%", - йдеться в статті.

Автор зауважує, що проблема з іммігрантами в Західній Європі демонструє, що не варто приймати іноземців, до яких суспільство ставиться не схвально. Це може викликати політичну напругу і суспільні конфлікти.

"Якщо хочемо українців - давайте їх брати. Це майже ідеальні іммігранти. Інші країни теж помітили їхні переваги, тому ми повинні полегшити їм шлях до отримання дозволів на проживання, а потім через 2-3 роки - громадянства. Особливо це стосується українців з необхідними характеристиками: молодих, освічених, які опанували бажані професії (наприклад, програміст, лікар тощо). Нехай відразу після приїзду в Польщу відчують можливість швидкого зрівняння з поляками у правах, привілеях і обов'язках", - йдеться в статті.

Автор зауважує, що схожість польської і української культур у поєднанні з адміністративним спрощенням можуть скерувати, принаймні, частину українських іммігрантів з напрямку німецького на польський. З економічної точки зору Польща не може конкурувати з розвиненими і багатими країнами Заходу. Але відкритістю - може. І про це варто пам'ятати.

Раніше польське видання Newsweek.pl писало, що в Польщі зареєстрували рекордну кількістьзаробітчан з України. Польські компанії у 2016 році прийняли на роботу 1,3 мільйона працівників, які приїхали з України, Білорусі та Молдови.

Видання Gazeta Wyborcza писало, що Польщі доведеться поборотися за українських заробітчан. Видання зазначає, що скоро Польща може втратити українських працівників. Адже представники країн ЄС у листопаді підтримали скасування віз для України. Це означає, що більше людей зможе безперешкодно подорожувати по Європі. Це не означає безперешкодний доступ до європейського ринку праці. Однак, ті, хто зараз працює в Польщі, можуть вирішити перебратися до більш багатих країн Західної Європи. Українські портали праці рясніють пропозиціями з Німеччини, Австрії та Чехії.