Україна закликала ООН звернути увагу на ситуацію з правами людини в Росії

02 березня 00:31

Окупанти відповідатимуть за порушення прав людини в Донбасі і Криму.

 

Рада ООН з прав людини повинна звернути увагу на кричущу ситуацію, яка склалася в Росії. Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін в ході виступу на 1-й сесії Ради ООН з прав людини в Женеві.

"На тлі погіршення ситуації з правами людини в РФ, стан справ з правами людини, основними свободами та верховенством закону в Росії заслуговують більш пильної уваги з боку Ради з прав людини ООН", – сказав український міністр.

Клімкін наголосив, що для нинішнього режиму в Росії стало нормальним згортання простору для громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та опозиції, а також безпрецедентне зростання агресивного екстремізму, агресивного націоналізму, неонацизму та ксенофобські проявів.

"Ми вважаємо, що немає місця для безкарності за будь-які порушення прав людини, незалежно від того, де і ким вони відбуваються", – зазначив Клімкін.

За його словами, українська влада вивчає кожен випадок таких порушень в окупованому Донбасі і зробить все можливе, що особи, відповідальні у їх вчиненні, були покарані в майбутньому.

Читайте також: Пушков: цінність Росії - недопущення революції, а не права людини

Раніше правозахисна організація Amnesty International заявила про причетність проросійських бойовиків до зникнень кримських татар. Також тривають репресії щодо представницького органу, що обирається членами громади, – Меджлісу кримськотатарського народу.

У доповіді Amnesty International за 2015 рік говориться, що в цілому в Росії сильно погіршилася ситуація з правами людини.