У відповідь на розширення "списку Магнітського" у РФ заборонили в'їзд п'яти громадянам США

02 лютого 22:00

У Росії звинуватили колишніх американських чиновників в "легалізації і застосуванні тортур".

 

Російська Федерація заборонила в'їзд на територію країни п'яти американцям у відповідь на розширення в США санкційного "списку Магнітського". Про це прес-служба Міністерства закордонних справ РФ повідомила у вівторок, 2 лютого.

У МЗС РФ нагадали про те, що у в'язниці на американській військовій базі в Гуантанамо з 2002 року утримується російський громадянин Равіль Мінгазов, заарештований за звинуваченням у тероризмі.

"Ми маємо справу з політикою, що заохочує американські спецслужби займатися в буквальному сенсі викраданнями за кордоном наших співвітчизників... Саме США на початку 21 століття офіційно узаконили й активно застосовували середньовічні тортури. У нас про це не забули", − йдеться в коментарі зовнішньополітичного відомства Росії.
У відповідь на "антиросійську лінію" Вашингтона, на територію РФ заборонений в'їзд п'ятьом діячам "правоохоронної системи" США, серед яких колишні заступники міністра оборони США з політичних питань Альберто Гонсалес і Дуглас Фейт,колишній головний юрисконсульт ЦРУ Джон Ріццо, екс-заступник міністра юстиції США Джей Байбі, а також колишній головний юрисконсульт Міністерства оборони США Вільям Хэйнс.

Напередодні США включили в санкційний "список Магнітського" ще п'ятьох російських силовиків: колишнього заступника міністра внутрішніх справ РФ Олексія Анічіна, слідчих МВС Бориса Кибиса та Олега Уржумцева, голову управління Слідчого комітету Росії Павла Лапшова, а також Євгенія Антонова.

"Список Магнітського" (також закон Магнітського) прийнятий в США в грудні 2012 року. Він вводить персональні санкції проти осіб, винних у порушенні прав людини та принципу верховенства права в Росії. Названий в пам'ять померлого у в'язниці адвоката Сергія Магнітського. Спочатку його фігурантами стали особи, причетні до вбивства правозахисника.

Нагадаємо, 37-річний юрист інвестиційного фонду Hermitage Capital Магнітський, що звинувачувався за статтею 199 КК РФ (ухилення від сплати податків), помер 16 листопада 2009 року в СІЗО "Матроська тиша". Комплексна судмедекспертиза встановила, що причиною смерті аудитора стало поєднання декількох захворювань, а також недоліки в наданні медичної допомоги та несвоєчасна діагностика захворювань. Смерть юриста викликала широкий суспільний резонанс.