У Великобританії смерть Тетчер "відзначили" масовими заворушеннями і погромами

09 квiтня 16:15

Тисячі недоброзичливців екс-глави британського уряду по всій країні відзначали її смерть як радісну подію. Такі "святкування" неодноразово закінчувалися сутичками з поліцією. Місцева влада вже засудила ці "урочистості" як "ганебні".

 

Поки британська влада готується до похорону колишньої прем'єр-міністра Маргарет Тетчер, в різних районах Великобританії прокотилася хвиля заворушень, влаштованих незадоволеними проведеною свого часу екс-прем'єром політикою.

У Брістолі шість співробітників поліції отримали поранення, коли намагалися розігнати близько 200 людей, які відзначали цю подію як радісну. Мітингувальники закидали поліцейських пляшками та бляшаними банками з-під напоїв. Один поліцейський був доставлений в лікарню. Одного з демонстрантів заарештували за участь у заворушеннях, повідомляє газета The Telegraph. Пошкодження отримав автомобіль поліції.

У районі Брікстон на півдні Лондона зібралися ще близько 100 людей, що бурхливо виражали радість з приводу смерті баронеси. Мітингувальники розбили вікна магазинів, а зловмисники скористалися метушнею і спробували пограбувати їх. За підозрою в крадіжці арештовані дві жінки.

Хулігани надряпали графіті "антитетчерівської" спрямованості на стінах будинків у Брікстоні. Протестуючі також забралися на дах кінотеатру Ritzy і зробили в афіші образливий напис: "Маргарет Тетчер мертва - LOL".

Деякі демонстранти несли плакати з написом: "Радійте, Тетчер мертва". Учасники стихійного мітингу пили шампанське і весело кричали: "Меггі, Меггі, Меггі, мертва, мертва, мертва". Хто із натовпу кидав димові шашки. Поліція була змушена залучити додаткові сили для наведення порядку. Місцева влада вже засудила "урочистості" як "ганебні".

Саме у Брікстоні в 1981 році поліція розігнала демонстрацію незадоволених рішеннями кабінету Тетчер - скасуванням дотацій і відмовою видавати безкоштовне молоко.

Натовп з 300 осіб також зібрався у Глазго на одній з центральних площ. Там також пили шампанське з приводу смерті Маргарет Тетчер і запускали повітряні кулі. У мітингу брали участь представники Комуністичної партії, Соціалістичної партії, Соціалістичної робочої партії.

Охочих відсвяткувати смерть баронеси збирали через Facebook, де про свій намір відзначити цю подію заявили понад 1000 осіб.

Екс-прем'єр Великобританії, "залізна леді" Маргарет Тетчер померла 8 квітня у віці 87 років. Тетчер - перша і єдина в історії Великобританії жінка-прем'єр (1979-1990). В останні роки Тетчер страждала від серйозних проблем зі здоров'ям.

Похорон колишнього прем'єр-міністра Великобританії пройде в середу, 17 квітня в соборі Святого Павла в Лондоні. Похорон Тетчер не буде мати статусу державного, хоча пройде з дотриманням таких же церемоній, як при похованні принцеси Діани й інших королівських персон. !zn

Читайте також:

Померла Маргарет Тетчер

WikiLeaks опублікував документи, пов'язані з Тетчер

Янукович висловив співчуття у зв'язку зі смертю Тетчер

Тимошенко співчуває у зв'язку зі смертю Тетчер - "залізної леді" з великим серцем