У Ватикані починається конклав кардиналів

12 березня 07:46

Два рази на добу - близько опівдня і увечері - в печі будуть спалювати бюлетені. Чорний дим буде свідчити про те, що вибори не відбулися, а білий розповість про обрання нового Папи.

 

У Ватикані 12 березня 115 кардиналів, які володіють правом голосу на виборах Папи Римського, закриються у Сикстинській капелі для голосування. Зв'язок з навколишнім світом в учасників конклаву буде здійснюватися за допомогою димових сигналів з труби над капелою, яку видно з ватиканської площі Святого Петра.

Два рази на добу - близько опівдня (13:00 за Києвом) і 19:00 (20:00 за Києвом) в печі будуть спалювати бюлетені. Чорний дим буде свідчити про те, що вибори не відбулися, а білий повідомить про обрання нового - 266-го - Папи.

Завершується процедура проголошенням на латині з балкона базиліки Сан П'єтро "хабемус татам" (habemus papam - у нас є папа) і виходом до народу нового голови римсько-католицької церкви.

Однак до цього моменту потрібно набратися терпіння, попередив глава Служби друку Святого Престолу падре Федеріко Ломбарді. Він нагадав, що процедура буде проходити в умовах цілковитої секретності. Минулої неділі клятву про нерозголошення інформації, що стосується виборів, дали 90 осіб - головним чином, співробітники Ватикану.

Таємне голосування триватиме доти, поки хтось з кандидатів не набере 77 голосів - дві третини плюс один голос. Після 34-го голосування - якщо переможець не визначиться раніше - число претендентів буде скорочено до двох. Проте, згідно зі змінами внесеними Бенедиктом XVI, для перемоги кандидатам все одно необхідно буде отримати кваліфіковану більшість у дві третини голосів.

У соборі Святого Петра сьогодні відбудеться меса, під час якої віруючі молитимуться про успішне проведення конклаву. Участь у службі братимуть всі кардинали, включаючи тих, кому більше 80 років.

О 16:30 (17:30 за Києвом) кардинали відправляться у Сикстинську капелу, і за ними після присяги про дотримання мовчання про хід конклаву зачинять єдині двері. Пролунає латинська фраза - extra omnes (на латині буквально означає - всі геть).

Як уточнив падре Ломбарді, кардинали можуть вирішити не проводити сьогодні перше голосування. Якщо після 19:00 (20:00 за Києвом) з труби капели не піде дим, стане зрозуміло, що його відкладено.

Нинішній конклав безпрецедентний, оскільки попередній понтифік - Бенедикт XVI - не помер, а відрікся. Він знаходиться в заміській резиденції неподалік від Риму - Кастель-Гандольфо. Як уточнив падре Ломбарді, не було знищено і "кільце рибака" - символ папської влади. "Почесний папа", як вирішено іменувати Бенедикта, не може мати жодного впливу на результат голосування. Через деякий час він переїде в будівлю колишнього монастиря на території Ватикану, де завершуються ремонтні роботи.