У Варшаві урочисто відкрито сквер імені українського поета Василя Стуса

15 березня 18:37

Варшава є тепер єдиним містом поза межами України, де в міському просторі є ім'я Василя Стуса.

 

У Варшаві за участі голови МЗС України Павла Клімкіна, посла України в Польщі Андрія Дещиці, представників центральних і місцевих органів влади та членів української громади Польщі урочисто відкрили сквер, названий на честь поета і дисидента Василя Стуса. Він знаходиться в центрі Варшави на перехресті Алеї Незалежності та вулиці Стефана Баторія, поблизу Національної бібліотеки Польщі та найбільшого економічного вишу країни – Головної торгівельної школи.

Це вже другий український сквер у польській столиці, бо тут є вже сквер Тараса Шевченка. Саме в ньому відбувалися варшавські мітинги на підтримку Майдану. Загалом у Польщі сьогодні є кільканадцять вулиць і скверів, названих іменами видатних українців.

"Відкриття скверу імені Василя Стуса у Варшаві стало для поляків і українців символом нашого братерства і опору тоталітаризму. Символом нашої гідності і свободи", - зазначив Клімкін. Він пригадав слова Стуса про його захоплення патріотизмом і боротьбою польського народу проти тоталітарного комуністичного режиму у 80-х роках минулого століття.

У Харкові з'явилася вулиця Василя Стуса. Депутати Харківської міськради прийняли рішення про перейменування одноголосно.