У Тунісі вбито одного з ключових лідерів опозиції

06 лютого 12:07

Вбивство відомого туніського опозиціонера може посилити напругу у країні, яка і так переживає політичну кризу.

 

Вранці 6 лютого у Тунісі був застрелений один з ключових діячів опозиції, критик ісламістського уряду Чокрі Белаід.

Белаід був одним із керівників "Народного фронту Тунісу" (широкої коаліції світських політичних сил соціалістичної спрямованості) і генеральним секретарем організації лівого спрямування Демократичної патріотичної партії.

За даними місцевих ЗМІ, перша куля потрапила опозиціонеру у шию, друга - в голову. Пораненого Белаіда доставили в лікарню, де він помер, не приходячи до тями.

Мотиви вбивства поки не встановлені, однак місцеві спостерігачі впевнені, що воно було пов'язано з політичною діяльністю. Нещодавно Белаід звинуватив правлячу партію "Еннада" ("Відродження") в організації атаки на збори членів Партії об'єднаних патріотів-демократів.

Поліція вже приступила до проведення розслідування.

Зазначимо, що Туніс переживає політичну кризу напередодні запланованих перестановок у кабінеті міністрів.

У даний час при владі в Тунісі знаходяться ісламісти з партії "Еннада", які за підсумками виборів, що відбулися восени 2011 року (після "жасминової революції" і повалення президента Зіна аль-Абідіна Бен Алі), отримали 41% місць у парламенті країни. Їхня перемога викликала невдоволення багатьох жителів країни, які розраховували на модернізацію і позитивні зрушення в економіці.

У листопаді 2012 року чинний президент країни Монсеф Марзукі посів друге місце у списку "100 головних світових мислителів" сучасності журналу Foreign Policy - "за збереження ідей "арабської весни".

Проте в тому ж місяці влада Тунісу знову вдалася до жорстких заходів, розігнавши демонстрацію в місті Сіліана. В результаті зіткнень з поліцією були поранені 177 протестуючих, які вимагали нових робочих місць і збільшення державних інвестицій в центральні (нетуристичні) райони Тунісу. !zn

Читайте також:

У Тунісі через фільм "Невинність мусульман" можуть стратити 87 осіб

Поваленого президента Тунісу заочно засудили до довічного ув'язнення

У Тунісі введено комендантську годину через бунт радикальних ісламістів

Збитки від "арабської весни" оцінили в 225 мільярдів доларів