У супермаркетах Кіпру залишилося продуктів на два-три дні

22 березня 17:01

У кіпрського парламенту всього кілька годин для запровадження альтернативного плану і запобігання фінансовій кризі.

 

Запасів продуктів у супермаркетах Кіпру вистачить ще на два-три дні, повідомив голова місцевої Асоціації супермаркетів Андреас Хаджиадаму в інтерв'ю місцевому телеканалу.

За його словами, якщо криза на Кіпрі не вирішиться і банки не відкриються на початку наступного тижня, то полиці магазинів спорожніють.

Раніше у п'ятницю джерела в Єврокомісії повідомили, що Єврогрупа відкинула новий стабілізаційний план, розроблений урядом Кіпру.

Особливі заперечення у керівництва ЄС викликало положення, яке передбачає націоналізацію приватних пенсійних фондів.

Офіційний представник уряду попередив, що для запобігання фінансовій кризі на Кіпрі у депутатів місцевого парламенту залишилося всього кілька годин. Альтернативний "план B" передбачає, зокрема, що замість податків з депозитів буде узаконено обмеження руху капіталу.

Переговори Кіпру з Росією також провалилися. Міністр фінансів республіки Міхаліс Сарріс залишив Москву, так і не домовившись про виділення кредиту, який міг би врятувати економіку острівної держави. Як заявили у Кремлі, їх не зацікавили пропозиції Кіпру.

Якщо пропозиції за "планом B" набудуть чинності, після відновлення роботи банків влади зможуть обмежити безготівкові розрахунки, переведення в готівку чеків, обсяги зняття коштів з рахунку, а також вимагати конвертації чекових рахунків у строкові депозити. Якщо ж заходи не будуть схвалені, Кіпру мало що залишається, крім виходу з єврозони.

Нагадаємо, 16 березня Євросоюз обіцяв надати Кіпру 10 млрд євро фінансової допомоги за умови, що влада країни зможе самостійно знайти ще 5,8 млрд євро. Для цього ЄС запропонував ввести одноразовий податок з усіх банківських депозитів, що викликало обурення вкладників. У підсумку парламент не підтримав цю міру.

Банки Кіпру не працюють з 16 березня. Вони відкриються, як очікується, не раніше 25-26 березня.

Тим часом, міжнародне агентство Standard & Рoor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Кіпру на один пункт - до ССС+ до ССС-. Прогноз за рейтингом негативний. !zn

Читайте також:

Банківські канікули на Кіпрі продовжили ще на п'ять днів

Західні ЗМІ: Росія в обмін на кредит хоче військову базу на Кіпрі

Кіпр остаточно відмовився від ідеї податку на депозити

Церква Кіпру готова віддати всі свої активи для порятунку острова