У США закрили майже всі почесні консульства РФ

22 сiчня 21:30

Таким чином, Вашингтон відповів на втручання російської сторони в дипломатичну діяльність США.

 

Державний департамент США вилучив акредитацію у п'яти з шести почесних консульств Російської Федерації в США - в штаті Каліфорнія, Юта, Міннесота, Флорида і Пуерто-Ріко.

"Це жодним чином не позначається на офіційній дипломатичної діяльності Росії, включаючи її посольства, генеральні консульства і культурний центр у Вашингтоні", - заявив прес-секретар посольства США в РФ Вільям Стівенс.

Вашингтон здійснив ці заходи у відповідь на втручання російської сторони в дипломатичну діяльність США.

"Цю дію прийнято у відповідь на російське втручання в нашу дипломатичну консульську діяльність в Росії, включаючи, але цим справа не закінчується, широкий утиск нашого персоналу", - сказав Стівенс.

Зокрема, до таких дій США відносять закриття американського центру в Москві, "а також 28 американських куточків (які були частиною великого американського центру в Москві - ред.) по всій Росії".

У свою чергу в Міністерстві закордонних справ РФ висловили обурення у зв'язку з закриттям почесних консульств, заявивши, що цей крок продовжує лінію на згортання зв'язків з Росією.

Зазначимо, що відносини між Вашингтоном і Москвою погіршилися після того, як РФ анексувала український Крим, дестабілізувала ситуацію в Донбасі і почала проводити повітряну операцію в Сирії.

Читайте також: Україна і США засудили Росію за вперту відмову пускати спостерігачів ОБСЄ на кордон

В результаті санкції проти РФ були введені США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією) в декілька етапів у 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за підрив територіальної цілісності України.

Санкції більш високого рівня - економічні - були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, в Донбасі.