У США заборонили вживати слово "негр" при перепису населення

26 лютого 13:25

Раніше у документах перепису населення у графі "Расова приналежність" один із варіантів відповіді позначався відразу трьома словами: "негр, чорний або афроамериканець". Тепер в анкетах залишаться тільки два слова.

 

Бюро перепису населення США вперше за свою більш ніж 100-річну історію відмовляється від використання у своїх офіційних документах слова "негр" (Negro).

Відтепер для позначення расової приналежності темношкірих громадян країни буде використовуватися слово "чорний (black), яке у Сполучених Штатах не вважається образливим, а також політкоректне "афроамериканець" (African-American), що міцно увійшло у вжиток в останні десятиліття.

Як пояснив керівник відділу расової статистики Бюро перепису населення США Ніколас Джонс, таке рішення ухвалено у зв'язку з тим, що багато темношкірих жителів країни сприймають слово "негр" як "образливе і застаріле".

Джонс повідомив, що зміни будуть внесені в офіційні документи, починаючи з наступного року, коли стартує чергове загальнонаціональне опитування серед американських сімей.

"Все це показує, що змінюються часи, змінюється лексикон і змінюється поняття расової приналежності, - зазначив професор соціології Стенфордського університету Метью Сніпп. - Поняття "негр" служить для молодих афроамериканців нагадуванням про ту епоху, коли вони вважалися людьми другого сорту".

Широке вживання у США слова "негр", яке прийшло на заміну ще більш образливому слову "кольоровий" (colored), стало поступово сходити нанівець в результаті активізації руху темношкірих американців за свої права у 1960-ті роки.

У документах загальнонаціонального перепису населення, що проводився в 2010 році, у графі "Расова приналежність" один з варіантів відповіді позначався відразу трьома словами: "негр, чорний або афроамериканець".

Тепер в анкетах статистичної служби залишаться тільки останні два слова.

Читайте також:

Останній штат США офіційно заборонив рабство

Криза загрожує Україні спалахом расизму і ксенофобії

Обама офіційно попросив Верховний суд США визнати одностатеві шлюби