У США радіють: схоплено Джохара Царнаєва

20 квiтня 09:26

У передмісті Бостона затримали другого підозрюваного в організації вибухів на марафоні. Він відстрілювався, проте його вдалося взяти живим. Затримання чеченця зустріли оплесками.

 

Після багатогодинного полювання в Уотретауні, передмісті Бостона, було схоплено поліцією 19-літнього Джохара Царнаєва, підозрюваного в організації та здійсненні теракту на марафоні в Бостоні.

"Схоплено! Переслідування (злочинця) завершено. Терор закінчився. І справедливість перемогла. Підозрюваного затримано!", - повідомила поліція Бостона в своєму Twitter-акаунті.

Другий підозрюваний - старший брат Джохара, Тамерлан Царнаєв - був убитий у ніч на п'ятницю за місцевим часом в Уотретауні в ході перестрілки з поліцією.

Пораненого Джохара було виявлено в катері на задньому дворі одного з будинків Уотертауна. Він ховався під брезентом, яким на зиму накривають човни.

Комісар поліції Бостона Едвард Девіс повідомив журналістам, що Царнаєва вдалося знайти завдяки пильності місцевого жителя. "Він побачив на човні, що стоїть у нього у дворі, закривавлену людину і одразу викликав нас. Ми вдячні йому за це", - сказав поліцейський.

Побоюючись, що на злочинцеві може бути жилет з вибухівкою, спецназ використав шумові гранати, щоб дезорієнтувати його. Також було використано робота-сапера, проте вибухових речовин у терориста не виявлено.

На місце був викликаний експерт з переговорів, Царнаєва закликали здатися, проте він відмовився і при затриманні, за словами поліції, чинив активний опір - почав відстрілюватися. Але його все ж вдалося взяти живим.

Люди, які спостерігали за спецоперацією, зустріли повідомлення про затримання Царнаєва оплесками.

На кадрах, переданих американськими телеканалами, було видно натовп місцевих жителів, які махають руками і викрикували слова подяки поліцейським і співробітникам інших силових структур. Люди створили уздовж дороги своєрідний живий коридор, по якому під оплески виїхали з місця події машини оперативних служб.

Царнаєв отримав два важкі поранення шиї і ноги, його стан оцінюється як критичний. Затриманого доставлено в головну лікарні штату Массачусетс в Бостоні, його будинок взято під посилену охорону.

Президент Обама виступив зі спеціальною заявою щодо закінчення операції, сказавши, що "бостонці відреагували мужньо".

"Ми закрили важливу сторінку в цій трагедії", - зазначив американський президент.

Обама висловив подяку поліції і спецслужбам за їх мужність.

"Чому хлопець, який виріс і вчився тут, вирішив здійснити таке страшне діяння?", - питання, на яке, за словами американського президента, ще треба відповісти.

Він нагадав, що сила Америки в її культурному і національному різноманітті і закликав не забувати про це.

У результаті двох вибухів на Бостонському марафоні 15 квітня загинуло три людини, понад 180 були поранені, багатьом довелося ампутувати кінцівки.

Підозрюваними в скоєнні теракту було названо братів Джохара і Тамерлана Царнаєвих, етнічні чеченці, які жили в Дагестані, а в США переїхали близько 10 років тому. Причому два роки тому агенти ФБР допитували Тамерлана Царнаєва, проте не змогли встановити його зв'язок з терористами. Це було зроблено на прохання "іноземної держави", якої саме - в повідомленнях американських ЗМІ не уточнювалося. !zn

Читайте також:

У США злякалися "приходу чеченського терору на Захід", а в Чечні відхрестилися від Царнаєвих

Теракт у Бостоні влаштували брати-чеченці. Одного убито з бомбою на грудях, інший втік

Держсекретар США назвав теракт у Бостоні "нападом на Америку"

Поліція США назвала двох підозрюваних у теракті в Бостоні з допомогою відео і телефону