У Словаччині проходять парламентські вибори

05 березня 12:35

Найбільші шанси на перемогу має лівоцентристська партія прем'єра Роберта Фіцо "Смер".

 

У суботу, 5 березня, в 7:00 за місцевим часом стартували вибори в парламент Словаччини.

Виборчі дільниці пропрацюють до 22:00, після чого будуть оприлюднені результати екзит-полів і почнеться підрахунок голосів. У виборах можуть взяти участь до 4,4 млн чоловік. Однак, згідно з прогнозами, у голосуванні візьме участь близько половини з них.

"Виборці повинні визначити, хто з 2882 зареєстрованих кандидатів від 23 політичних суб'єктів займе 150 депутатських крісел у вищому законодавчому органі", - повідомили в Державній комісії з виборів і контролю за фінансуванням політичних партій.

Згідно з даними соціологічних опитувань, найбільші шанси на перемогу має лівоцентристська партія "Смер" ("Курс - соціальна демократія"), очолювана прем'єр-міністром Робертом Фіцо. У разі перемоги він може втретє стати словацьким прем'єром. Так, близько 30% опитаних вважали за краще віддати свій голос за "Смер".

Перемога Фіцо, за даними західних ЗМІ, може бути обумовлена його жорсткою позиції щодо імміграції. Зокрема, прем'єр активно виступив проти ідеї з квотами ЄС з прийому біженців. Проте уряд Словаччини зіткнувся з корупційними скандалами і акціями протесту вчителів і медсестер через низьку зарплату.

Гучна критика політики Заходу щодо Росії і введеного режиму санкцій проти РФ доноситься з Братислави з незмінною постійністю. Тим не менш Словаччина щоразу голосує за їх продовження, а її лідери підкреслюють свою відданість єдності ЄС.

Словацький прем'єр Роберт Фіцо був одним з трьох європейських лідерів, які відвідали російську столицю 9 травня 2015 р. для участі у святкуванні 70-річчя Перемоги. "Якщо у кого-то з цим проблеми, то мені не соромно. Це - історія", - заявив він.

Детальніше про ставлення Словаччини до подій в Україні і оцінку дій Росії проти нашої країни читайте в проекті ZN.UA "Викрадення Європи" - "Словаччина.Російський оазис в центрі Європи".