У сирійську війну втягують все більше дітей: вони служать живим щитом і розвідниками

13 березня 13:37

Сирійські діти - забуті жертви збройного конфлікту, пишуть правозахисники у своїй доповіді: "Вони щодня бачать смерть і страждання".

 

У Сирії все більше дітей беруть участь у збройному конфлікті по обидві сторони барикад. Про це повідомила міжнародна благодійна організація Save the Children.

Дітей вербують як інформаторів, вантажників, охоронців, бійців, а іноді ними прикриваються як живим щитом. У багатьох сім'ях участь дітей у війні заохочується і сприймається з гордістю і повагою, однак чимало підлітків залучаються до конфлікту проти волі, відзначають експерти у своїй доповіді.

В окремих випадках діти, яким було лише по вісім років, використовувалися в якості живих щитів, підкреслюють представники Save the Children. Є численні докази того, що чимало дітей, завербованих як повстанцями і урядовими військами, було поранено, а в деяких випадках діти залишилися інвалідами.

За даними цієї організації, штаб-квартира якої розташована у Великобританії, близько двох мільйонів сирійських дітей потребують допомоги. Війна, що триває вже більше двох років, вплинула на всі аспекти їхнього життя.

Багато діей живуть в антисанітарних умовах, у них немає доступу до лікарів, тому ризик зараження інфекційними хворобами дуже високий, попереджають експерти. Крім того, через війну багато дітей не ходять у школу - близько двох тисяч шкіл або закриті, або використовуються як тимчасові притулки для тих, хто лишився без притулку.

Сирійські діти - забуті жертви цього конфлікту, пишуть експерти в своїй доповіді: "Вони щодня бачать смерть і страждання, при цьому вони позбавлені елементарної гуманітарної допомоги".

Організація звернулася до міжнародного співтовариства з проханням допомогти сирійським дітям, зазначивши при цьому, що "єдиний спосіб припинити страждання цих дітей - покласти край війні".

Представники Save the Children, які проводили опитування дітей у Сирії, виявили, що три чверті опитаних втратили в ході цього конфлікту когось з близьких. Кожного третього з опитаних дітей били, а в деяких стріляли.

"Не думаю, що в країні залишилася хоч одна дитина, яку війна обійшла осторонь", - говорить сирійський хлопчик Сафа, якого експерти цитують у своїй доповіді. - "Кожен когось втратив, кожен побачив смерть своїми очима. Я не знаю нікого, хто зовсім не постраждав від війни".

За даними ООН, за два роки у збройному конфлікті загинули близько 70 тисяч людей. Більше мільйона сирійців вже зареєстровані ООН як біженці. !zn

Читайте також:

Кількість біженців з Сирії досягла мільйона людей

Сирійські повстанці оголосили про взяття "столиці Євфрату" і знесли пам'ятник батькові Асада