У Шотландії назвали дату референдуму про вихід зі складу Великобританії

21 березня 16:57

Питання, на яке повинні будуть відповісти жителі Шотландії, буде звучати так: "Чи повинна Шотландія бути незалежною країною?"

 

Референдум з питання про незалежність Шотландії від Великобританії відбудеться 18 вересня 2014 року, оголосив в четвер перший міністр Шотландії Алекс Салмонд.

У четвер до парламенту Шотландії був внесений законопроект про референдум. Питання, на яке повинні будуть відповісти жителі Шотландії, буде звучати так: "Чи повинна Шотландія бути незалежною країною?"

Раніше місцева влада на чолі з Шотландською національною партією SNP представила план переходу до незалежності у разі позитивного результату референдуму 2014 року. Так, якщо Шотландія відокремиться від Сполученого Королівства восени наступного року, День незалежності буде призначений у березні 2016 року. Перші парламентські вибори тоді пройдуть у травні того ж року.

У жовтні 2012 року британський прем'єр Девід Кемерон і перший міністр Шотландії Алекс Салмонд підписали угоду, що регламентує проведення восени 2014 року референдуму. В ньому зможуть взяти участь всі жителі Шотландії, включаючи 16 і 17-річних підлітків. !zn

Читайте також:

Кемерон закликав Шотландію не виходити зі складу Великобританії

Великобританія дозволила Шотландії провести референдум про незалежність

Британський уряд дав шанс здобути незалежність Шотландії